Избрани Новини

27 217 лева за децата сираци от Сатовча

По инициатива на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов за четвърта поредна година се проведе новогодишна благотворителна вечер. Завършекът на цялостната кампания по набиране на средства за децата сираци от общината бе на 21 декември в ресторант „Бор” в с. Плетена.

Събитието уважиха общински съветници, кметове на кметства от общината, директори на училища и детски градини, жители на общината, представители на местния бизнес, както и бизнесмени от общините Благоевград, Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Доспат.

Общината като организатор на мероприятието бе подготвила за благотворителната вечер разнообразна програма, в която се изявиха децата на село Плетена – яслена група, представители на детската градина, училището и самодейците от Плетена.

В програмата бе включена интересна томбола и викторина, както и разпродажба на детски рисунки и сувенири, изработени от възпитаници на детските градини и училищата в общината.

За вече превърналия се в традиция търг на старинни вещи в името на каузата учителят от с. Ваклиново Юлиян Сафиев предостави старинна делва, 100-годишно кожено протмоне (пунгя) и две рисувани кратунки. Местният самоук художник Цветан Кавраков от с. Сатовча предостави за каузата своя картина „Сатовчански пеизаж”, изработена от пясък, а уважилата мероприятието на общината нотариус Ваня Бумбарова предостави картината „Златният калдъръм към Вавилон”  на гоцеделчевския художник Ники Маринов.

Предоставените предмети за търга бяха спечелени от местни бизнесмени на обща стойност 2 560 лева. Делвата бе закупена за 100 лева, коженото протмоне (пунгя) - за 100 лева, рисуваните кратунки - за 100 лева. Картината „Златният калдъръм към Вавилон” бе закупена за 483 лева, а картината от пясък - за 1777 лева.

От направената разпродажба на детски рисунки и сувенири, изработени от възпитаници на детските градини и училищата в общината, се събра сумата от 571 лева.

Общо събраните средства за благотворителна кампания 2013 година за децата сираци на община Сатовча са 27 217 лева. В навечерието на новата година бяха предоставени по 600 лева на 4-ма абитуриенти, по 100 лева на 11 деца сираци от детските градини, по 200 лева на 44 деца с увреждания до 16-годишна възраст и 38 деца сираци от училищата и по 250 лева  на 25 деца сираци, които са студенти.

По време на кампанията през 2010 година бяха събрани 12 555 лв. и бяха подпомогнати 73 деца. През 2011 година бяха подпомогнати 86 деца със сумата от 15 390 лв. През 2012 година събраната сума надхвърли скромните очаквания на всички – 20 840 лв. С тази сума бяха зарадвани 86 деца от цялата община.

През изминаващият вече месец декември се организираха акции за набиране на средства за кампанията, освен от кметовете по населени места, служители от Общинската администрация, но и от ученици от гимназиите в Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен.  Специални благодарности на инициативните деца от: СОУ-Кочан, които събраха и предоставиха за кампанията 1135 лева, СОУ-Слащен , които събраха 915 лева, СОУ –Сатовча – 212 лева и СОУ-Вълкосел 115 лева.

Това, че за всяка следваща кампания събраната сума се увеличава значително е и нашата мотивация, за да продължаваме благородната кауза, коментира кметът на общината д-р Арбен Мименов.

„Вашето милосърдие и отзивчивост, вашата съпричастност, вашата щедрост  ще накара толкова много лица да се усмихнат.  Помощта ви ще стопли сърцата на децата сираци и на децата с увреждания от община Сатовча. Помощта ви е безценна и достойна за уважение и преклонение. Сърдечно благодаря на всички дали своя принос за малката усмивка, появила се на лицето на тези деца, за надеждата, че доброто живее в нас, за това, че за поредна година заедно успяхме да ощастливим децата, имащи нужда от малко подкрепа и много обич. Благодарим ви, че бяхте благодетел на кампанията, че бяхте част от инициативата в помощ на децата сираци от община Сатовча", заяви още кметът на Сатовча.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)