Избрани Новини

Кукери разтърсиха Крупник

Земята в симитлийското село Крупник се разтресе здраво още по тъмно в сряда. Но местните не се стреснаха, защото бяха наясно, че това не е поредното земетресение.

Причина за лекия земен „трус" бяха танците на стотиците кукери и сурвакари. Минути след 06.00 ч. думнаха тъпаните и екнаха зурните на музикантите, зазвъняха чановете. Вървяха последните приготовления на четирите квартала в селището - "Драката", "Центъра", "Овча купел" и "Шекер махала".

В Крупник да си кукер е гордост. Облечеш ли кожите, то е за цял живот. Тръпката и меракът да участваш в маскарадните игри никога не си отиват. Това твърдят мъжете в симитлийското село Крупник. Тук страстта, лудостта в добрия смисъл на думата, се предава от бащи на синове. И традицията на кукерските игри е жива, въпреки че никак не е лесно и евтино да си кукер.

„Борбата между различните квартали е жестока. Всеки иска да има най-много кукери и те да са с най-атрактивни костюми. Към мъжете се присъединяват и много деца и юноши", твърди кметът Григор Дуев. Селският управник връчи специална награда на махала „Драката" – сувенир кукер. „Връчих я в памет на загиналия миньор Иван Лазаров, който бе редовен участник в маскарадните игри и заклет кукер. Решението бе взето единодушно от представителите на всички квартали", каза Дуев.

35-годишният им съселянин загина на 16 юли миналата година. Тогава той намери смъртта си заедно с още трима колеги в рудник „Ораново"при срутване на огромни кални маси, пише още standartnews.

„Дължим това на нашия приятел. Иван бе един от най-ревностните любители на запазената традиция на кукерските игри в нашето село. Не пропускаше нито един празник", казват кукерите в Крупник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов