Избрани Новини

Попска чистка разбуни Неврокопската епархия

Животът

03-01-2014, 08:50

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Епархия купи за 1,3 млн. евро хотел в Гоце Делчев

Нов скандал клати мира в Българската православна църква. Митрополит Дометиан, наместник на овдовялата Неврокопска епархия след смъртта на Неврокопски митрополит Натанаил, е направил кадрови промени, съобщиха от Неврокопската епархия.

Архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Сарадинов е сменен с протойерей Георги Менчев, а председателят на катедралния храм в гр. Сандански "Св. Георги" свещ. Йордан Аврамов е сменен с ик. Благой Стоев.

Говори се, че е бил освободен и отец Иван, който е председател на църквата "Св. Св. Козма и Дамян" в града. Заради кадровите кадрили поповете се разбуниха и обявиха, че готвят спешна декларация до Светия Синод.

Те изразяват позиция, свързана с опасенията им от предстоящ разкол в Българската православна църква. Днес в 10 часа поповете от региона ще дадат пресконференция, на която ще прочетат подготвяната декларация, пише Блиц.

За промените Дометиан се е позовал на чл. 84, ал. 2 от Устава на Българската православна църква - "наместникът на овдовелия или овакантен престол провежда избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност", както и на чл. 95, ал.11 - "да назначава и освобождава архиерейски наместници, игумени и други свещеници на специални длъжности".

Свещеници са възмутени, че в заповедите за освобождаване не са посочени никакви мотиви и че Дометиан не познава хората в Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)