Избрани Новини

Десетки свещеници „осъдиха” духовния преврат, който се създава в църквата

Животът

03-01-2014, 13:31

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Попска чистка разбуни Неврокопската епархия

Десетки духовници от Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Банско, Мелник и Сандански обявиха в Благоевград като смущаваща смяната на свещеници в Сандански и настояха изборите за Неврокопски митрополит да се проведат на 12 януари.

Те излязоха с декларация във връзка с направените от временно управляващия митрополит Дометиан скандални рокади. На днешната пресконференция в Благоевград свещеници от Неврокопска митрополия заявиха, че се създава впечатление за духовен преврат.

Това е и позицията на по-голямата част от свещениците на Неврокопска митрополия, под която те се подписаха днес:

“С недоумение научихме за новоназначенията в Санданска духовна околия. Упорито се коментира за някаква нелегитимност на проведените при приснопаметния митрополит Натанаил избори за епархийски избиратели. Научихме, че е имало опити да се оспорят тези избори пред Негово Светейшество, а изборите са проведени преди половин година. В определения от Устава на БПЦ 7-дневен срок никой не е подал жалба. Във връзка с тези обстоятелства заявяваме следната позиция: Смущаваща е смяната на свещеници и архиерейски наместник при открита процедура за избор на Неврокопски митрополит. Създава се впечатление за църковен преврат, посочват в декларацията. В декларацията се казва още, че новоназначените свещеници са част от така наречения „синдикат на свещениците“.

“Изказаните съмнения относно легитимността на избора на епархийски избиратели е много тежко и принципно обвинение срещу почтеността на приснопаметния митрополит Натанаил. За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия, Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж изрази пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил. В същото време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет, се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата. Убедени сме, че митрополит Дометиан със своята житейска мъдрост, достойнство на епархийски митрополит и любов на духовен пастир ще изпълни възложената му отговорна задача – да организира провеждането на честни избори на 12 януари за достоен Неврокопски митрополит”, се казва още в декларацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов