Избрани Новини

Фобии! Страхуваме се даже от животинска козина

Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен мотиватор и вековна сила, с която постоянно се опитваме да се преборим.

Понякога хората развиват много силни страхове от специфични ситуации, наречени фобии. Названието идва от гръцката дума "Фобос", която означава страх. Докато някои са по-общи и често срещани като клаустрофобия (страх от малки затворени пространства), други са доста по-странни. Почти всички фобии са развити поради някаква травма в живота на човек, най-често в детството. Тези страхове са често потискани и за това е трудно да се справим с тях.
За последните 12 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти. През 1996 г. те са триста, а към днешна дата цели 1030. Ето някои от най-странните фобии, които хората развиват.
Дорафобия – Страх от козината на животните
Хората с тази фобия не могат да стоят с космати животни като кучета и котки, те намират козината им за отвратителна или отблъскваща. Трудно е да се определи защо пухкавите същества плашат тези хора. Може би заради това, че космите хвърчат навсякъде, или от страх да не образуват истинска алергична реакция.
Педиофобия- Страх от кукли
Това всъщност е доста разбираема фобия. Пефиофобията е страх от кукли или всяко фалшиво представяне на човешко същество, подобно на манекени и роботи с човешки черти. Безжизнената пластмаса имитираща човешката форма, и по-специално чертите на лицето, е изнервяща и в някои случаи направо зловеща.
Спектрофобия – Страх от огледала и отражения
Това е фобия, срещана сравнително рядко като болест и е силно персонализирана. Някои хора се страхуват от собствения си образ, други от огледални повърхности, а трети от потенциалната връзка огледалото със свръхестественото.
Барофобия – Страх от гравитацията
Изглежда странно някой да се страхува от силата, която ни държи на земята, но тази сила може да бъде катастрофална и смъртоносна при неподходящи обстоятелства. Хората, които са преживели падане или са били свидетели на срутване на конструкция и са видели гравитацията как разкъсва света с отмъстителна сила, имат основание да се страхуват от нея.
Вербофобия – Страх от думи
Вербалният език е неделима част от ежедневието ни. Той е основният градивен елемент на обществото и общността, така че вербофобията е особено изтощителна, когато думите са толкова често срещани. Страхът се проявява към изречени или написани думи, дълги и кратки, и на всеки език. Всичко зависи от индивидуалния случай и катализатора на фобията - той може да бъде конкретна дума или фраза.

Номофобия – Страхът да останем без мобилен телефон
Това е нов тип фобия, появила се в последните години. Наричат я номофобия и се изразява в страх от това да не останем без мобилен телефон. Проучване, проведено във Великобритания, показва, че това е доста често срещано състояние. Всъщност, двама на всеки трима англичани страдат от него.
На финала е фобофобията. Тя е страхът от възникване на фобии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов