Избрани Новини

Македонци се обогатяват в селска академия

В „Скрътската академия" почивен ден няма. А „клиенти", които искат да получат безплатни съвети и да научат мъдрости, също никак не липсват

В последните 1-2 години жители на пограничните селища в западната ни съседка Македония бият път до петричкото село Скрът. Те са наясно, че няма да загубят времето си, защото там винаги има кой да им помогне с ценни съвети, пише standartnews.

„Славата ни се носи не само в региона, но и зад граница. Всички сме горди с нашата своеобразна Академия на мъдреците. Винаги намираме изход, дори от най-трудните ситуации, благодарение на нашите „академици". Затова ги търсят отблизо и далеч", твърди кметицата на Скрът Надежда Райчева. Най-важното е, че и в кризата услугите на местните чешити-мъдреци си остават безплатни. Да станеш член на Скрътската академия съвсем не е лесно. Нужни са ум като бръснач и огромно чувство за хумор. Чак тогава ще можеш да седнеш под вековния явор наред с баш "академиците". Те отдавна са измислили как да си набавят бодлива тел, с която да ограждат къщите и имотите си.

"Просто е необходимо да се кръстосат змия и таралеж", обясняват умните глави. Ако пък ви се ще в динята да няма семки, то направете кръстоска между любеница и скакалец. При разрязване на вкусния плод семките сами ще изскачат. Започне ли да линее прасето, питайте академията.

"Поставете огледало пред животинката. Така ще помисли, че има конкуренция и ще бърза да изяде повече", съветват "учените". Искате ли да имате месо за 10 г. напред само от една свиня, то я кръстосайте със стоножка и новороденото прасе ще има сто бута. "Академиците" са направили и друго откритие: Земята най-бързо се върти, когато излезете от кръчмата! Академията на Скрът всяка година пише сценария за един от най-големите празници на селото – 1-ви април, Ден на хумора и шегата. „Сигурно е, че пак ще сме първи на съревнованието между селата, на което сме домакини всяка година. Защото за нас работят славните ни скрътски академици", казват с усмивка селяните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)