Избрани Новини

Първанов: Мълчание по случая със Сидеров е недопустимо

„Боядисването на паметници е една порочна мода и ние грешим, когато свеждаме дебата дали е естетично или не"

Георги Първанов президент на Република България (2002 – 2012) пристигна в Благоевград, където взе участие в проведената в Регионалния исторически музей дискусия на тема "Непреходното идейно наследство на Димитър Благоев". Той бе тук по покана на общинското ръководство на БСП Благоевград.

Първанов беше придружаван от бившия губернатор Владимир Димитров и бе посрещнат от общинския председател Владимир Пандев, областния лидер Юлиян Гошев и приветстван с аплодисменти от десетки социалисти, събрали се в залата на Историческия музей. За дискусията. Първанов бил провокиран от новината за боядисването на паметника на Дядото в Благоевград на Коледа. Той се подразнил от думите, които чул, че Благоев имал различно от българското национално самосъзнание. Първанов възразява срещу това от позицията на човек, който се занимава с история от години.

„Боядисването на паметници е една порочна мода и ние грешим, когато свеждаме дебата дали е естетично или не, защото искам да поговорим за наследството и смисъла на онова, което е направил Дядо Благоев”, каза Георги Първанов при посещението си в Благоевград. За него тази мода идва от непознаването на историята и неуважението към нея. Той също не иска да си спомня 10 януари 1997 година, защото тази дата не си я спомня с добро – „Това беше едно покушение срещу българския парламентаризъм и погром, и не бих искал да се случва повече в историята на гражданското общество.” Неговото послание за хората е по-малко агресия и насилие. 

Относно случая с Волен Сидеров Първанов смята, че мълчанието на парламентарното мнозинство е недопустимо. „В такава една ситуация, независимо от решението на главния прокурор и съдебната власт, е нужна една морална политическа оценка, защото отговорността се хвърля върху целия парламент. Имаме ясна позиция по случая Сидеров, заради петното, което той лепна на българския парламентаризъм”, категоричен бе Първанов.

След двучасовата среща-дискусия, на която бе обсъдено живота и делото на Благоев, Първанов и общинският председател на БСП Благоевград Владимир Пандев поднесоха цветя на паметника на Димитър Благоев - Дядото, патрон на Благоевград и основател на Българската работническа социалдемократическа партия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)