Избрани Новини

Над 120 души се включиха в най-дългото фестивално хоро

Целият квартал “Дрънкалица” от 11 месечно момиченце до 79 години се включи в шествието за запазване на българските традиции

С най-дългото хоро, крадене на булката от седенката и мотиви от Сурва – Васильовден се представи атрактивната група. 

Млади майки с невръстни дечица, пременени в народни носии радваха публиката в Симитлия. Красиви кукери с дългокосмести костюми и страшни сурати сътвориха истинска фиеста на стадиона в Симитли. Истинска симитлийска сватбена хоруглица показаха те, както и атрактивни дълги кожи и палави мечоци. Обичаят “Сурва” идва в със заселването на фамилии предимно от с. Тросково. Това става през 50-те и 60-те години на миналия век. За никого не е тайна, че именно от с. Тросково е тръгнала една от първите сурви още от времето на турското присъствие у нас. През всичките тези години всички сурваскари до сега са съхранили и предали на деца и внуци любовта, мерака и тръпката на този неповторим обичай. През трудните години на прехода от 1991г. до 1995г. Сурвата в Дрънкалица е в застой. След 1995г. до сега сурваскарите от Дрънкалица са неизменен участник на 1 януари в “Сурва – Васильовден”.  На общинския кукерски фестивал в Симитли се явяват три пъти самостоятелно, а през другите години участва в сборната група, представяща град Симитли.

Най – възрастният участник е на 79 години -  Стоян Маламов, а най-малкият на 11 месеца. Групата от кв. Дрънкалица е  с ръководител Васил Циронков и  се състои от 120  участника. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов