Избрани Новини

Нов музеен комплекс превръща термите на Аква Калиде в туристическа дестинация

Археологическите проучвания в района на древната римска баня ще продължат

Нова спортна площадка, ремонти на ВиК мрежата и модерен музеен комплекс до термите на Аква Калиде предвижда проектобюджетът за 2014-а година за квартал Банево. Това стана ясно по време на общественото му обсъждане с местните жители. 

"След приключването на строителните дейности по полагане на новата ВиК- мрежаи ще бъдат асфалтирани всички улици, под които преминават тръбите.  Ремонт ще бъде извършен във вътрешните помещения на обновеното и санирано през 2013-та година читалище на Банево. Той ще включва нов окачен таван с осветление и ново мебелно оборудване", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на срещата. 

Новият пенсионерски клуб в квартала също ще бъде обзаведен, според нуждите на възрастните хора. През 2014 г. ще бъде изградена спортна площадка за младите с изкуствено покритие, осветление, трибуни и ограда.

Друг важен и мащабен проект, който продължава е консервацията, реставрацията и социализацията на древния град Акве Калиде – Термополис. През 2014 г. ще бъде възстановена в пълния си блясък банята на Сюлейман Великолепни от 16-ти век и ще бъде отворена за посещения. Археологическите проучвания в района на древната римска баня ще продължат. Близо до термите ще има музеен комплекс, а районът ще бъде благоустроен и ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

По-често сметоизвозване, увеличаване на автобусните курсове до казана и нови ограждения на гробищния парк, са исканията на жителите на Банево. Предложенията ще бъдат взети под внимание преди проектобюджета да бъде гласуван от Общинския съвет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов