Избрани Новини

Царево съхранява пътя на нестинарството с проект за над 300 хил. лв.

В специална изложбена зала ще има експонати и интересни материали за възникването и развитието на древния танц през вековете

Информационен център "Пътят на нестинарството" в село Българи, който да представя информация и експонира местното културно наследство с акцент върху нестинарството, започна да изгражда община Царево. 

Това става възможно по едноименния проект "Пътят на нестинарството", който е на стойност 317 000 хил. лв. и се финансирана на 100% от Държавен фонд Земеделие.

"Целта на проекта е да бъдат създадени условия за развитие на интегриран селски туризъм в общината, чрез подобряване и развитие на туристическата инфраструктура в село Българи. Това включва преустройство и реконструкция на бившата кухня и столова за работниците в посетителски – информационен център", казаха от местната администрация. 

Предвижада се ремонт на покрива на сградата, подмяна на дограми, врати, прозорци и настилки, мазилки, боядисване. Освен това ще бъде изграждана електрическа и ВиК инфраструктура, сградата ще бъде изолирана, ще бъдат монтирани и системи за отопление, вентилация и климатизация.

"Ще бъдат изградени и монтирани специализирани рампи, платформи, санитарни възли и специални места за инвалиди за осигуряване на достъпна среда и равни възможности за достъп", допълниха от общината. 

В информационния център ще бъде обособена изложбена зала, в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Ще има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове/документални филми за нестинарството.Те ще могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.

Към проекта е предвидено и заснемането на информационен/рекламен клип за нестинарството. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов