Избрани Новини

Благоевградските роми твърде бедни, за да посрещнат пищно Банго Васил

Днес е ромската Нова година, наречена още Василица или Банго Васил. Благоевградските роми обаче не празнуват

Тихо и спокойно, без музика и веселби е настроението в ромската махала на Благоевград днес. Част от ромите признават, че новата година посрещнали на 1 януари и за Банго Васил пари не са останали, пише е-79.

„Бедно е, хората нямат пари и какво ще празнуват. Да са живи и здрави всичките роми и българи. Ние сме българи“, каза възрастна жена от махалата.

Ромската Нова година е един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът в региона обаче се отбелязва повече в Кюстендилско, Пернишко и Гоцеделчевско, разказват ромите. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите, в други е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от враговете си циганин. Най-разпространената легенда обаче разказва, че Банго Василий е спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Ромската Нова година е семеен празник и според традицията задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов