Избрани Новини

Нови правила за прием на децата в детските градини в Сандански

Определен е редът за кандидатстване, записване, постъпване в детско заведение и е регламентирана работата през летния период

Важно е тези правила да се знаят от родителите,  защото само спазвайки сроковете  за кандидатстване и записване  на децата в дневни детски ясли и детски градини ще гарантират място на детето си в детско заведение, съобщават от община Сандански.

Ето и някои акценти от правилата :

1.Писмените заявления за прием на деца от първа възрастова група и яслена група  се подават от 1-ви януари до 10-ти април на всяка календарна година;

2.От 11-ти до 30-ти април се осъществява класирането  на подадените заявления в ЦДГ и ОДЗ  въз основа на утвърдени критерии; 

3.На 1-ви юни на сайта на Община Сандански и на видно място / информационните табла / в детските заведения се публикуват :

-списъци с класираните деца ;

-свободните места в детските градини.

4.От 1-ви  до 15-ти юни се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение и се приемат заявления за обявените свободни места.

5. Непостъпилите до 15 септември класирани деца в съответното детско заведение губят мястото си за настаняване. Изключение се прави в случаите на предварително писмено уведомяване със заявление до Директора за причините и срока за отлагането.

6.Предучилищната подготовката на децата за училище е задължителна две години преди постъпването им в първи клас, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5- годишна възраст. Родителите  правят избор къде да се осъществи обучението на подлежащите на задължителна подготовка деца, а именно:

-в ОДЗ  и ЦДГ при  целодневна организация, където се осигурява хранене и възможност за други дейности и, съгласно Наредбата за местни данъци и такси родителите на тези деца заплащат такси, утвърдени с решение на Общински съвет- Сандански,

-или  в  подготвителни за училище  класове,  в основните училища в гр. Сандански, където родителите не заплащат такса за полудневно организирано обучение

Регламентира се  и работата на детските заведения  през летния период :

1 До 30 април всяка година родителите на децата от подготвителните групи / на 6г./ подават молби до Директора за желанието детето им да посещава детската градина през летния период, конкретизирайки времето на посещение, което е необходимо за по- гъвкава организация на работа на детските заведения.

2.До 31 май родителите на децата от яслените групи и от  І, ІІ,ІІІ  група  подават заявление, в което посочват през кои месеци от летния период детето им ще посещава детска градина. Според броя на постъпилите заявления директорите разпределят децата в  групи и създават необходимата организация за  работа по групи.

3. През месец август 2014 г., на ротационен принцип, в град Сандански ще  работи ОДЗ №1 „Първи юни”, като дежурна градина за нуждаещите се .

4. През месец август в ДДЯ ще  има дежурна яслена група за нуждаещите се.

5.Директорите на детските заведения в другите населени места на община Сандански ще организират през летният период дежурни сборни  групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов