Избрани Новини

Грипът страни от Благоевград?

Въпреки че за седмица заболеваемостта в цялата страна е скочила двойно, в областния център показателите остават под средните за страната, информират здравните инспектори. 

Сред районите, които засега са подминати от грипа освен Благоевград са още Търговище и Пловдив. За да бъде обявена грипна епидемия, болните трябва да достигнат 200-250 на 10 000 души. Няма увеличение и на учениците в Благоевград, отсъстващи от учебните занятия. По правило часове биват отменени при 30 % отсъстващи ученици. В СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” в Благоевград всеки ден следят броя на учениците, като към този момент бройката на отсъстващите е нормална. Директорката на училището Катя Марчева заяви, че има класове, в които няма отсъстващи, а в други липсващите деца са максимум 4, пише е-79.

В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси в страната са били едва 67 на 10 000 души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 000 население.

Най-късно до края на седмицата грипна епидемия ще бъде обявена в София-област, където заболеваемостта е 281 на 10 000 души. С много високи стойности са и столицата - със 177 болни на 10 000, Пазарджик и Ямбол - със 191. На ръба на епидемията са и Стара Загора, Плевен, Видин, Смолян, Русе и Бургас. 

Съвета на специалистите е по време на епидемия да спазваме добра лична хигиена, да избягваме обществени места, където има струпване на много хора и да не ходим болни на работа и училище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов