Избрани Новини

Трета експедиция на ЮЗУ до ледниците в Албания и Черна гора

Тази есен преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" посетиха за трета поредна година планините Проклетия (Албания) и Дурмитор (Черна гора)

Научно-изследователската експедиция бе проведена от екип в състав доц. д-р Красимир Стоянов, гл. ас. д-р Надежда Николова и гл. ас. д-р Емил Гачев от катедра ГЕООС на Природо-математическия факултет с ръководител доц. Живко Велков, съобщават от университета.

Целта на експедицията беше да установи състоянието на микроледниците и малките ледници в планините на Западните Балкани за трети пореден път след успешните прояви през 2011 и 2012 г., както и да направи съпоставка с измерванията на двата микроледника в Пирин, извършени в началото на октомври тази година съвместно със сръбски учени.

Проучването започна с измерване на площта на ледника "Дебели намет" в планината Дурмитор и продължи с подробен оглед на петте малки ледника, разположени в околностите на най-високия връх на планината Проклетия - Мая е Йезерцъс (2694 м н. в.). Проведените изследвания установиха, че през тази година малките ледници на Балканския полуостров без изключения са увеличили значително площта и обема си. Това се дължи преди всичко на факта, че лятото на 2013 г. беше значително по-хладно от това на 2012 (за сравнение - средната температура на вр. Мусала за м. юли 2012 г. беше 9,6ºС, а за 2013 г .: 4,5ºС при норма 5,8ºС).

Проведените наблюдения в планините Пирин (България), Проклетия (Албания) и Дурмитор (Черна гора) в три поредни години - 2011, 2012 и 2013, показват голям синхрон в колебанията в размера на фирновите полета в трите планини от година на година. Безспорно интересен факт е, че при наблюденията на малките ледници на Балканския полуостров от български и чужди автори в последните две десетилетия не са установени дългосрочни тенденции към стопяване. Това е в разрез с установеното в последните години значително отстъпване на ледниците в Алпите и на много други места по света.

Благодарение на съвместните усилия на изследователите и университетсккото ръководство в последните години, изследванията на малките постоянни фирнови форми на Балканския полуостров се развиха в сериозна научно-изследователска дейност с мониторингов характер. Чрез нея Югозападният университет "Неофит Рилски" прави принос в световната наука за по-добро изясняване на начините, по които глобалните промени в климата влияят върху отделни региони и места, и увеличава престижа си като академична институция с наднационално значение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов