Избрани Новини

Първи урок по управление на община Благоевград за Общински детски съвет

Сериозен интерес и много въпроси поставиха началото на първото обучение на Общински детски съвет - Благоевград, което се проведе днес

Съветниците от 6 до 11 клас, от благоевградските училища бяха запознати с дейността на общината и Общинския съвет, както и с техните структури, ръководители, звена и работа. Лектори по темата бяха директорът на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” Костадин Георгиев и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, съобщиха от общината.

Специално подготвена презентация запозна учениците с концепцията на общината, ОбС, дирекциите и отделите на общинската администрация. Учениците проявиха най-силен интерес към възможностите да се включат в работата на общината и инициативине, в които могат да участват.

„За нас е много важно, вие, младите хора на Благоевград, активно да участвате в дейността и живота в общината. Ще се радваме да работим в бъдеще заедно”, каза Христина Шопова и допълни, че вратите на нейния кабинет и общината като цяло винаги са отворени. По думите й, през последните 2 г. общината е подела кампания за ускорено развитие, дала е живот на нови инициативи, фестивали и културни мероприятия, с които да обхване всички слоеве и възрасти на населението. Тя допълни, че с участието на младежите в тях, общината ще продължи и укрепи тенденцията за  задържане на младите хора в града и превръщането му в културен и образователен център.

„Надявам се повече млади благоевграадчани да се включат в организирането и реализацията на бъдещите прояви, да проследят целия процес на работа, защото това ще им помогне после да се реализират в сферата, към която са се насочили”, каза още Христина Шопова.

Костадин Георгиев допълни, че най-важно е младите да учат, да се развиват, да се образоват и в същото време да не спират да спортуват, за да развиват качества на спортен дух, здраво тяло и упоритост.

Младите хора проявиха интерес към въпросите, свързани с образованието и начина на преподаване, а общинските ръководители обещаха да насочат въпросите им към правилните институции.

Общинският детски съвет е учреден от 21 ученици от 6 до 11 клас. Тяхното обучение се организира с партньорството на община Благоевград и фондация „Партньори-България”.  Този вид обучения имат за цел да насърчат участието на децата в дейността на властта чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище.

В края на обучението ще бъде изготвен примерен план за бъдещи дейности на Общинския детски съвет. Учениците ще присъстват на редовни и извънредни сесии на ОбС- Благоевград, като ще могат да отправят предложения и да взимат мнение по точки от дневния ред. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов