Избрани Новини

Неврокопчани не пускат децата си на училище в знак на протест

Тютюнджии от Неврокопския край се заканиха, че няма да пуснат децата си на училище в знак на протест срещу забавената изкупна кампания и ниските цени на тютюна, съобщава standartnews.

"Търпението на хората се изчерпва. Готови са на крайни действия, за да защитят труда и препитанието си. Някои предупредиха, че не се ли реши проблемът, ще спрат децата си от училище. Други заплашват с гладна стачка. Положението е критично. Тютюн се изкупува само в няколко селища в региона, а цената е с лев надолу от миналогодишната, която бе 6,50 лв. за килограм. Сега средната цена е 5,20-5,50 лева, а качеството на "зеленото злато" е по-добро", заяви председателят на Сдружнието на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.

Земеделците бяха поставили ултиматум на фирмите - до четвъртък да стартира навсякъде изкупната кампания, а цените да са като тези през 2013 г. Но нищо подобно не се случи. Въпреки това тютюнджиите отлагат с още 4 дни протестите си - до понеделник. Причината е в ангажимента , който е поел лично премиерът Пламен Орешарски. Той ще проведе разговори с представители на фирмите, които изкупуват тютюн в страната. "Надяваме се, че той ще помогне, след като ние сами не успяхме да се разберем с въпросните дружества. Бяхме на срещи и в Комисията по земеделие към НС, и при земеделския министър Димитър Греков. Сега чакаме резултат от действията на премиера", каза още Мименов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)