Избрани Новини

Благоевградчани почетоха паметта на ветерана Антон Москов

Десетки благоевградчани се събраха за 90-годишния юбилей на ветерана от Втората световна война Антон Москов

Тържеството се състоя в залите на Регионален исторически музей навръх Антоновден и бе пропито от атмосфера на искрено уважение и признателност към този заслужил човек, отбелязаха от общината. Юбилярът Антон Москов получи поздравителен адрес от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Муса Палев, Съюза на ветераните от войните, военно поделение 26400. Сред официалните гости беше зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Благоевград Валери Смиленов, който поднесе специална грамота на Антон Москов.

Презентация, подготвена от Регионален исторически музей- Благоевград, показа интересни факти, снимки и документи от живота на Антон Москов.

Представители на военно формирование 26400, военни дейци, близки, приятели и познати на ветерана му припомниха колко обич, уважение и преклонение с личността си е предизвикал в техните сърца. Най-вълнуващият момент за Москов бе благодарствения адрес на неговите внучки, които засвидетелстваха своята любов и уважение към него като герой, човек, баща и дядо.

Антон Москов получи плакети, грамоти, цветя и подаръци. Специален часовник ветеранът получи от д-р ст.н.с. Иван Сейчанов председател на Съюза на ветераните от войните.Тържествената програма, подготвената специално за юбиляра включваше песни и танци на таланти към Военния клуб в Благоевград и други.

 Антон Москов е ветеран от Втората световна война, спортен и обществен деятел, заслужил гражданин на Благоевград. Той е роден в град Горна Джумая. През 30-те години работи в кооперация „Бохча”, по-късно става директор на „Български тютюнев монопол”. След завършване на гимназия, Москов се записва доброволец в първата фаза на Втората световна война като взводен командир в състава на 11-и артилерийски полк, а в заключителната фаза участва в боевете при Драва. След завръщане от фронта, Антон Москов работи в значимите компании и институции в Благоевград и региона. Освен професионално, той е ангажиран и в редица обществено полезни и патриотични дейности. Дълги години е обществен деятел в областта на физическата култура и автомобилния спорт. Днес той е председател на Областния съвет на съюза на ветераните от войните - Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)