Избрани Новини

Разложки кукери прокуждат злото в Перник

Мисия Разлог

20-01-2014, 15:15

Снимка:

община Разлог

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сурвакари от Благоевград и региона ще представят Югозападния край на кукреския фестивал в Перник

Разлог ще се представи на Международния маскараден фестивал “Сурва 2014” в Перник на 25 януари

Смесена кукерска група от 150 кукери, моми и ергени, придружавани от оркестър със зурни и тъпани ще вземат участие на тазгодишния фестивал.

Разложките чауши, пъстрите носии на мъжете и жените всяка година впечатляват журито и публиката на международния маскараден фестивал, съобщават от пресцентъра. Със своята вековна кукерската традиция Разлог е горд представител и член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Именно силната кукерска традиция на планинския град ще бъде показана и защитена и през тази година на „Сурва 2014”.

Разложката кукерска група ще дефилира на площад “Кракра” в Перник на 25 януари, точно в 12:30 часа. По-късно същия ден част от групата ще се качи на втората фестивална сцена пред Двореца на културата, за да участва в конкурса „Тъпан бие, оро се вие”.

Традиционно в Международния маскараден фестивал „Сурва” участват около 6 000 души с около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

ХХІІІ издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 24 до 26 януари. Събитието е в подкрепа на София и Югозападен район - кандидат за Европейска столица на културата 2019. Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник популяризира достигнали до днес варианти на традиционни народни игри и обичаи с маски, както и древната ергенска обредност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов