Избрани Новини

„Мис Баба” избираха в Симитли

По случай днешния празник и потребителите на центровете за настаняване от семеен тип за лица с физически увреждания, деменция и психични разтройства пресъздадоха обичая “Поливане“, като измиха ръцете на обичаната от всички в Симитли акушерка Милка Айкова, а пък тя от своя страна хрърли вода над себе си и пожела: “Колкото капки, толкоз бебета в България“, съобщават от пресцентъра на общината. Освен с пресъздаването на този обичай, потребителите се бяха подготвили и кокурс за “Мис баба”, като бяха оценявани от компетентно четири членно жури.

„Мис баба” с две подгласнички стана Деница Багашева – ЦНСТ за лица с деменция, последвана от Севда Кюпова – ЦНСТ за лица с физически увреждания, и Александра Илиева  - ЦНСТ за лица с психични разтройства, по една баба от всеки център.

Гости на празника и в качеството си на жури бяха Александър Балев – директор на Дирекция „Социално подпомагане” Благоевград, Антония Павлова – началник отдел „Социална закрила”, Евгения Георгиева – зам. кмет по социални и хуманитарни дейности на община Симитли, Ваня Узунова – главен специалист по образование в община Симитли

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов