Избрани Новини

В Белица чакат новия митрополит да освети старинната им църква

Християните в Белица с нетърпение чакат новият Неврокопски митрополит Серафим да освети уникален 4-вековен храм в града

Старинната църква „Свети Димитър", строена в периода 1640 - 1670 г., доскоро се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Преди година местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра, пише „Стандарт”.

„За нейното възстановяване ни помагат със средства християните в региона. В момента се работи по разпятието в олтара и по владишкия трон. Всичко друго е готово – стенописи, иконостас", заяви отец Николай. Църквата е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско.

Свещеници и миряни се надяват много скоро храмът да бъде осветен, тъй като вече има избран митрополит на Неврокопска епархия. Всичко вътре ще бъде възстановено в автентичния му вид. Най-важното е, че в нея отново миряни ще палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов