Избрани Новини

До момента Благоевград е получил 57 млн от европроекти

Екипът на Областен информационен център - Благоевград проведе първата си работна среща за годината с представителите на местните и регионални медии

На срещата бяха представени актуални данни от областта за изпълнението на оперативните програми, както и информация за процеса на подготовката на страната ни за новия програмен период 2014 – 2020, информираха по пресцентъра на информационния център.

Управителят на Центъра - Теменужка Стамболиева, запозна присъстващите с приетите нови, общоприложими разпоредби за Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020, както и с националния стратегически документ, определящ рамката за управление на тези средства в България - Споразумението за партньорство. Тя акцентира върху новите моменти в регламентите, като изискването всички страни-членки да концентрират инвестициите си в точно определени 11 на брой, ключови за развитието области, изискването за по-голяма насоченост на програмите към конкретни, измерими резултати, за по-добра свързаност на политиката на сближаване с общото икономическо управление на всяка страна.
На вниманието на медиите бяха представени и последните данни за резултатите от изпълнението на Оперативните програми в област Благоевград. Близо 478 млн.лева за 406 броя проекти са договорени към 03.01.2014 г в областта, съобщи Янислава Вангелова - експерт „Информационно обслужване и услуги". От тях, 164 млн. лева вече са изплатени реално, което представлява усвояемост от 34% на договорените средства. Положителното е, че през последната година се наблюдава засилена активност на всички бенефициенти. Сключените през 2013г. договори са 163 броя или 40% от общо сключените за периода 2007-2013г., сподели също Вангелова.

Най-много проекти в областта са осъществени на територията на Община Благоевград - 134 на брой, като средствата, изплатени реално по тях са над 57 млн.лева. В това число, освен 23-те проекта на общинска администрация, влизат също проектите на Областна администрация, на регионалните държавни структури, на бизнеса, както и на неправителствения сектор.
„Наблюдаваме засилен интерес и към новите Оперативни програми. Все повече посетители, представители на неправителствени организации, на местния бизнес или обикновени граждани, се интересуват дали техните проекти и идеи ще могат да намерят финансиране от някоя от новите Оперативните програми", споделиха в заключение експертите на Областния информационен център.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов