Избрани Новини

8-месечно бебе е най-малкият пациент с диабет в Бургас

Над 16 000 души са диабетнобоните в областта

8-месечно бебе е най- малкият пациент с диабет в Бургас, каза пред  „Фокус” Радка Жекова, председател на Сдружение „Диабетни грижи” – Бургас. По думите й, все повече и повече се наблюдава снижаване на възрастта. „Затова трябва да има дългосрочна програма, в която скрининга, превенцията, профилактиката трябва да са на преден план.

Съвременното лечение не отговаря на програмата за общите грижи”, каза Жекова. Над 16 000 души са диабетнобоните в област Бургас. Жекова добави, че няма проблеми с набавянето на инсулин. „Направиха размествания и според тях, една част от инсулина ще се изписва с протокол, а друга-без.

Даде се право на специалистите да определят кой пациент за какъв инсулин е. Това не е страшно, но се губи нишката губи със специалиста, защото когато дойде времето на всеки 6 месеца да се направи протокол, малко или много ендокринологът се среща с пациента иска или не. Сега на определено време се скъсва веригата на наблюдение и ще бъде проблем на сдружението да изчистим нещата. Изчакваме медицинските екипи от Турция, Русия, Сърбия, Италия да дойдат в Българи и да се срещнем с тях, за да ни кажат как е решен проблемът, за да можем да го отстояваме и в България. Не трябва да критикуваме само лекарите. Ние самите трябва да знаем каква е трудността, с която се сблъсква всеки един от нас. Има много тънкости, на които трябва да се обръща внимание”, каза още Жекова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов