Избрани Новини

Започна проучването на археологически обекти по трасето на АМ Струма

Шефът на кюстендилския музей Валентин Дебочички : 3 археологически обекта ще бъдат проучени по ЛОТ-2 от автомагистрала "Струма" Дупница-Благоевград /37км/, работата, по който върви от август. Досега на специалистите по трасето са били известни 12 обекта, 1 изскочил внезапно, но и той ще влезе в графика. Чак на 19 декември м.г., след няколкомесечно бавене и усложнения, от Института по археология определили окончателно екипите, които още в първите пролетни дни, през втората половина на март 2014г., ще започнат работа на терен. Предвидените средства за архелогически проучвания по цялото трасе са 4 млн. лева / с ДДС/, като те влизат в цялостното финансиране на ЛОТ-2, уточни Дебочички.

На 5 от обектите ще работят кюстендилски археолози, на останалите - техни колеги от София и Благоевград. Експертите направили 4 огледа на полоса от 160 м. в широчина по трасето на магистралата, докато при ЛОТ-1 от с.Долна Диканя до Дупница /17 км/ археолозите бяха пуснати само по сервитута на съоръжението. В новия участък на АМ "Струма" е правен обход още през 2008 год, информират от knnews.bg. 

Археолозите и музейните работници се надяват да имат достатъчно време да свършат работата си и да не се допусне ситуацията по ЛОТ-1, когато тогавашният премиер Бойко Борисов им постави нечовешки срок да приключат разкопките по древно селище и два некропола при дупнишките села Делян и Дяково - до 30 юни 2012 год. Справиха се в полярен студ и при невероятна жега, но "останаха без душа" от напрежение и умора. Багерите и фадромите вече работят по ЛОТ-2 при Бобошево. "Няма опасност да се разруши някоя археологическа ценност, всичко е под наш контрол", увери шефът на музея в Кюстендил Дебочички.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов