Избрани Новини

Университети в чужбина - къде да избера

В британските университети кандидатстват все по-подготвени българи

Дания намалява квотата за студенти от страните от Европейския съюз, а всички такси в университетите в Германия вече са само административни. Това обобщават от консултантска фирма, организатор на Деветнадесетото издание на европейското изложение "Отворени врати за образование в чужбина", което ще бъде днес и утре в София. На него кандидат-студентите ще могат да положат безплатен тест за кариерно ориентиране, който да им помогне при избора на университет в чужбина, предаде БТА.

В британските университети кандидатстват все по-подготвени  българи

Във Великобритания сега на година в първи курс се приемат по 1800 български студенти, в Холандия също 1800 годишно са приетите наши първокурсници, а 1500 са българските  студенти в първи курс в Германия.

На 15 януари изтече приоритетният срок за кандидатстване във висшите училища на Великобритания за прием от  септември 2014 г., но въпреки това кандидатстването реално продължава до 2 юли, каза консултантът Благовеста Евтимова. Тя добави, че до тогава може да се подават документи, но с всеки изминал ден шансовете за прием в добри британски университети намалява, тъй като, за да бъдат разгледани документите на даден кандидат-студент, който ги е подал след 15 януари, трябва да са останали свободни места след разглеждането на всички останали кандидатури. Това означава, че приоритет имат кандидат-студентите, които са успели да подадат документите си до 15 януари, а закъснелите кандидатури се подреждат по ред на получаването им, обясни Евтимова.

По думите й рано е за обобщени данни за броя на кандидатите ни във Великобритания, но междинните резултати от декември показвали, че се очаква отново около 1800 българи да бъдат приети за студенти във Великобритания за учебната 2014/2015 година. Тези 1800 българи са шест пъти повече от кандидатствалите наши младежи в Англия от преди членството ни в ЕС, отбеляза Евтимова.

Тя коментира, че голяма част от българските кандидат-студенти избират британските университети, защото английският език е най-масово изучаваният чужд език в България, предаде dnes.bg. Друга причина нашите студенти да ги предпочитат е, че в тях се отделят много средства за научни изследвания - особено в инженерните и в естествените науки, посочи консултантът.

За тази кандидатстудентска кампания за Великобритания се наблюдава тенденция за участие на все повече подготвени кандидати - или намаляват младите хора, които получават пет отказа, каза Благовеста Евтимова. Тя поясни, че във Великобритания кандидатите могат да подават документи в пет университета, които да се редуцират до един прием. В предишните кампании имаше много по-висок процент на хаотично кандидатстване, като се подаваха документи в пет университета и  се получаваха пет отказа. През тази година броят на тези пет неуспешни кандидатури намалява и това показва, че се прави много добра селекция от кандидат-студентите за най-подходящите за тях университети, коментира Евтимова.

Според нея друга причина за задържане на репутацията на британските университети сред нашите кандидати-студенти, въпреки високите им такси - едни от най-високите в държавни университети в Европа, между 6000 и 9000 лири на година, са големите инвестиции в учебните им бази, както и преподавателите, осигуряващи на своите студенти реални контакти с индустрията. От 2011 г. насам средно на година между 1650-1800 български студенти се записват в британските  университети, съобщиха от фирмата.

Холандия - една от най-търсените страни за кандидатстване заради по-приемливи такси

Консултантът Кристина Семковска каза, че Холандия остава една от най-търсените страни за кандидатстване от българските студенти, като това е тенденция от последните няколко години. Причина за това са таксите за обучение в Холандия, които са доста по-приемливи от тези във Великобритания. В холандските университети се предлагат много програми на английски език и не само за икономически и инженерни  специалности, но все повече и за хуманитарни специалности.

Сега е активната кандидатстудентска кампания в Холандия и към септември ще стане ясна бройката на кандидатите, но тенденцията е да се повиши интересът на нашите  кандидат-студенти към холандските университети, каза Семковска. Тя съобщи, че според официални данни през 2012 година българските студенти-първокурсници са били 1800 - или четвъртата по-големина група на чуждите студенти в Холандия, след тези от Германия, Китай и Белгия. В Холандия университетите имат различни срокове за кандидатстване, като някои са с ранен прием - през февруари, март, април, но има и висши училища, приемащи документи и до юли, съобщи Семковска.

Дания намалява квотата за студенти от страните от Европейския съюз

Университетите в скандинавските страни - Дания, Швеция, Финландия и Норвегия, също са много търсени от българските кандидат-студенти през последните години, тъй като нямат такси за обучение. В Швеция има ръст на нашите кандидати, но за магистратурите, съобщиха консултантите. Най-много са предпочитани от българските кандидати висшите училища в Дания, тъй като там се предлагат повече програми на английски език. Те обаче не могат да се сравняват по разнообразие с тези в Холандия, коментира Кристина Семковска.

Нивото на датското образование е доста високо, но Дания си остава една от водещите страни за привличане на чужди студенти, тъй като няма такси за обучение, отбелязват консултантите. Те допълват, че страни като Дания и Финландия отделят значителни средства за образование. В датските университети приемът е по квоти - за датски кандидат-студенти, за граждани от страни от ЕС и за кандидати от държави извън ЕС, обясни консултантът. Студентите от страните извън ЕС винаги са имали такси за обучение и това ще продължи и занапред. Семковска уточни, че през април 2013 г.  Дания е приела законодателни промени, касаещи студентските квоти. Най-голямата промяна е, че се намаляват бройките за прием на студенти от ЕС. Така от 2015 г. всички държавно признати университети в Дания ще имат лимит от определени бройки за прием по специалности, както за бакалаври, така и за магистри.

Още от 2014 г. обаче в "най-силните" датски университети започнаха намаляване на квотите за прием на студенти от страните от ЕС и така конкуренцията става по-голяма, а приемът - по-труден, заяви Семковска. Тя отбеляза, че сега в Дания кандидатстудентската кампания върви усилено, защото 15 март е крайният срокът за кандидатстване за бакалавърска степен, а за магистърска степен е 1 март или 1 април - в различните университети.

Всички такси за университети в Германия вече са само административни

В Германия крайният срок за кандидатстване е 31 юли, но кандидат-студентите още от есента на 2013 г. правят проучвания за обучение на английски език във висшите училища там. От тази година вече всички такси, които се събират от германските университети, са само административни, съобщиха консултантите.

Общо студентите в Германия сега са 2 500 000, като от тях над 280 000 са чужденците. Има сериозен ръст на българските студенти в Германия - докато през 2000 г. те са били само 125 души, то през 2013 г. 1500 български студенти са били приети в немските университети. Според консултантите предимство на университетите в Германия е сътрудничеството им с чужди висши училища по магистърските програми и така на студентите се издават две дипломи.

Франция - една от силно академичните държави в Европа, все още остава "изолиран бастион" и не се поддава на английските програми в своите университети, коментираха  консултантите. В страната има 80 университета, в които се обучават 2 300 000 студенти. Чуждите студенти са около 300 000, от които 25 процента са от Европа, обобщиха консултантите.

Френските университети са много взискателни към приема и обучението на студентите. Данните сочат, че 42 процента от първокурсниците във висшите училища във Франция отпадат, което е много сериозен процент, коментират експертите.

Във Великобритания под 10 процента са отпадналите студенти след първи курс, в Германия - 28 процента са отпадналите първокурсници, а в Испания - 30 процента, обобщават  консултантите в образованието.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов