Избрани Новини

Сдружение на незрящи стимулира спортната активност на хора с увреждания

Спорт

26-01-2014, 17:32

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

„Голбал” е вид баскетбол за незрящи с по 3-ма души в отбор, а топката се търкаля по земята

„Пирин спорт – 2013” събира хора с различни увреждания за осмисляне на битието им чрез спорт и туризъм, обяви председателят на сружението Любомир Траянов. „Членове на сдружението могат да бъдат предимно незрящи, но няма да върнем и други хора с увреждания, щом желаят да бъдат при нас”, каза Траянов.

„Пирин спорт – 2013” е регистрирано на територията на община Симитли, със седалище село Полена. Дейността на клуба е обществено полезна и е открит да спомага развитието на физическата култура за възстановяване и поддържане здравословното състояние и интеграция на незрящите лица и други инвалиди.

Основните спортове, с които 10-тината членове се занимават са специализирани шах, тенис на маса, бакетбол, спортен риболов, канадска борба. Характерното е, че шахът се играе на специални табли, тенисът, наречен „шоудаун” пък е на маса с прегради и се практикува с удължена хилка и звънтящо топче, преминаващо под мрежата. „Голбал” е вид баскетбол за незрящи с по 3-ма души в отбор, а топката се търкаля по земята, разясни още Любомир Траянов.

Клубът набира съмишленици от градовете в региона, вече има подадени молби за членство. В момента сдружението се помещава в сградата на Съюза на слепите в Благоевград.

Сдружението ще се финасира чрез спонсорства от фирми, частни дарители. Водят се и разговори с община Симитли и община Благоевград за спомоществувателство. На клуб „Пирин спорт – 2013” престоят участия в национални съревнования през 2014 г., първата покана вече е дошла от Кюстендил за шахматно състезание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов