Избрани Новини

Кметът на Гоце Делчев се ръкува с новия Неврокопски митрополит Серафим

Той бе посрещнат на входа на града, символично получи ключа на митрополията

Заедно с него, новия духовен водач на Неврокопска епархия посрещнаха председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, заместник областните управители на Благоевградска област, заместник – кметовете на община Гоце Делчев, общински съветници, ръководители на институции, както и свещеници от цялата духовна околия и духовници от Русия, Гърция и Албания, информират от пресцентъра на общината. Хиляди жители на Гоце Делчев и региона също приветстваха дядо Серафим при неговото пристигане в Гоце Делчев. Той бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол, и под бурните аплодисменти на присъстващите. По цялото протежение на бул. „Гоце Делчев” имаше шпалир от хора, дошли да приветстват митрополит Серафим. Сред тях бяха и учениците от всички училища на града, които осеяха пътя пред новия владика с цветя. Огромен транспарант с надпис „Добре дошли Ваше Високопреосвещенство” посрещна шествието в централната част на града.

В двора на Митрополитския дом бе отслужен трисагий на гроба на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, чието духовно чедо е новоизбраният предводител на епархията. Молебен за въдворяването на митрополит Серафим бе отслужен в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Огласено бе и патриаршеско послание на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и на Светия Синод по повод избора на достойния нов митрополит на Неврокопска епархия.

На централния площад, кметът Владимир Москов приветства новия владика като му пожела да има много здраве, сили и търпение, за да ръководи дълго и по най-добрия начин Неврокопската епархия, както и да бъде пример за християните в нея. В своето приветствие, кметът на община Гоце Делчев пожела също обединителното и патриотично дело на митрополит Натанаил да бъде продължено от митрополит Серафим. Кметът Владимир Москов връчи на Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим почетния знак на града. Своите приветствия към новия Неврокопски митрополит поднесоха деца от града, а поздрав отправиха Фолклорна танцова формация „Неврокопчанки” и Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци.

След тържеството, митрополит Серафим се отправи към сградата на митрополията, където бе посрещнат от секретаря ставроф. ик. Георги Кумбаров, който му предаде символичния ключ на Неврокопска митрополия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)