Избрани Новини

Над 150 кукери от Разлог взеха участие в пернишката „Сурва 2014”

Сборна кукерска група от Разлог участва на тазгодишното издание на „Сурва 2014” в Перник

Разлог е член на Европейската федерация на карнавалните градове и като такъв традиционно и гордо взема участие в Международния фестивал на маскарадните игри в Перник.

Над 150 души от Разлог участваха в „Сурва 2014”. Малките кукери, предвождащи кукерската група станаха любимци на публиката и най-вероятно най-сниманите участници от българи и чужденци. Стъпвайки на площад „Кракра” кукерската група от Разлог показа своят негаснещ огън към традициите, както и своята опитност.

На Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2014” в Перник се представиха 89 български и 13 чуждестранни групи от три континента - Европа, Азия и Африка. Общият брой на участниците през двата карнавални дни наброява около 6 000 души, съобщават от общината.

Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години.  От 1995 г. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. градът е обявен от Федерацията за Европейска столица на маскарадните традиции. През годините фестивалът се утвърждава като най-представителната за България проява, където може да се види съхранената и възродена традиция на зимните и предпролетните маскарадни обичаи.

Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 година като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)