Избрани Новини

30 студента на протест срещу такса за индивидуален протокол

Около 30 студента от ЮЗУ „Неофит Рилски” протестираха днес пред сградата на ректората заради нова такса въведена от висшето учебно заведение

От две седмици възпитаниците на ЮЗУ трябва да заплащат такса от 30 лв., ако не успеят да вземат изпита си на трите предвидени сесии (редовна, поправителна и ликвидационна). Студентите видяха рекет в решението за въвеждане на такса от 30 лв. при явяване на изпит с индивидуален протокол.

„Това си е парадокс, защото се поражда и въпросът, че от тук нататък може и нарочно да ни късат, за да може отново да плащаме тази такса – 30 лв.“, каза единият от недоволните студенти.

От ректорското ръководство обясниха, че мярката е дисциплинираща и законосъобразна. Преподавателите няма да бъдат стимулирани да изпитват студенти чак на четвъртия път, гарантираха от управата на университета.

„Законът за висшето образоване дава тази възможност. За други дейности, които са свързани с учебния процес, но са извън това, което е гарантирано като държавна услуга, да се въвежда заплащане. Тази практика вече я има от години наред в СУ, в УНСС и други висши училища. Тези пари не отиват в преподавателя, тези пари отиват в бюджета на университета и се ползват за ремонти, осветление и др. Виждате какъв огромен ремонт се направи на университета. Няма никакво основание да се мисли, че преподавателите ще бъдат мотивирани ги късат на изпитите“, каза пред Е79 news доц. Траян Попкочев, заместник-ректор на ЮЗУ.

Според заместник ректора таксата, която ще плащат студентите, може би ще ги стимулира да залягат малко повече над учебниците, за да не се налага да плащат, за да се явяват на изпит.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)