Избрани Новини

Да откраднеш 20 милиона за 120 минути

Само 120 минути са били достатъчни на престъпници, за да откраднат с електронен подпис голяма фирма с оборот над 20 млн. лева годишно

Дружеството "Агро-бел 2001" е собственост на бизнесмена Павел Стоименов. Той обработва близо 70 000 дка земя в Северна България. Павел Стоименов от Симитли и е един от най-големи земеделски производители у нас. Във фирмата работи с брат си Николай.

Аферата с кражбата е първата по рода си у нас. Дяловете на Стоименов са изкупени с фиктивен договор за покупко-продажба на 6 януари, обясни шефът на плевенската полиция Йордан Каменов.

Сделката е нотариално заверена в Шумен и вписана в търговския регистър на 17 януари, докато собственикът е бил в чужбина, пише „Стандарт”. Прехвърлянето е станало с обикновен електронен подпис от 50 лева. Ужиленият Стоименов обаче имал късмет, че дни по-късно разкрил измамата, след като друг нотариус от Никопол му съобщил за сделката. Оказало се, че новият собственик е Станимир Василев, който е жител на варненско село и е изиграл ролята на бушон в схемата. Мъжът взел дребна комисиона и се явил лично при изповядването на сделката в Шумен. Заедно с бушона имало и друг мъж, за когото се предполага, че всъщност е мозъкът на схемата. Полицията го издирва по фоторобот, съставен след обяснения от служители в администрацията.

Според разследващите вероятно в аферата са участвали и други, включително юрист, компетентен за процедурите. Лесният достъп до информация от Агенцията по вписванията вероятно се е оказал достатъчен за пробива, смятат криминалисти. Полицията проверява какво точно е участието на шуменския нотариус Светозар Стоилов, който изповядал и заверил продажбата, въпреки че му бил изпратен сигнал за случващото се.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов