Избрани Новини

В Малка Верея лозарските ножици вече са наточени

Животът

28-01-2014, 12:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъглиж чества Трифон Зарезан с конкурс за вино

В старозагорското с. Малка Верея трепетно отброяват дните, оставащи до 1 февруари

Още в началото на януари лозарите са наточили ножиците, а Цар Трифон е излъскал короната си, която ще трябва по традиция да предаде на новия носител на титлата.
Тържеството ще започне в 10.00 часа в събота в центъра на селото с поздрав от самодейките от певческа група „Тракийка“ към местното читалище „Св.Кирил и Методий 1921“. 

След музикалната интродукция „думата“ ще вземе миналогодишният Цар Трифон –бизнесменът Динко Динев, който с ножица в ръка ще пооформи оттук оттам кметската асма.
В 11.00 часа ритуално ще бъдат зарязани и лозовите масиви в началото на Малка Верея, празничен водосвет за плодородие ще отслужи отец Илия.
В 13.00 часа започва изборът на Цар Трифон. Претендентите да се окичат с короната трябва задължително да отговарят на три условия -  да са местни жители, да имат поне една лоза в двора си и виното да е чест гост на тяхната трапеза.

Избраният нов цар ще положи клетва и ще бъде коронясан от стария носител на приза. Час по-късно ще се проведе конкурсът за младо домашно вино, в който своя майсторлък ще покажат местни производители на ароматната бяла и червена напитка. Празникът ще завърши в 17.00 часа с голямо хоро.
В Малка Верея се отглеждат около 7000 декара лозови масиви. От 2000 година празникът е избран за официален за селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов