Избрани Новини

Заключителна пледоария за защитата на имамите

Мисия Пловдив

30-01-2014, 09:48

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Имами отрекоха връзки с ислямисти

Имамите се изправиха пред съда в Пазарджик

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава в Пазарджишкия окръжен съд

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава в Пазарджишкия окръжен съд с пледоариите на защитата, съобщама Радио Пловдив. Вчера прокуратурата поиска ефективно наказание за имама на ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед и условно за имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Обвинението срещу Мутлу и Салих за насаждане на омраза на религиозна основа отпадна.
Подсъдимите имами са част от от нелегалната ислямистка организация Ал Уякф Ал Ислями и са проповядвали антидемократична идеология с цел налагане на шериата, каза в обвинителната си теза в сряда прокурорът Недялка Попова. Според нея подсъдимите са внедрявали и свои хора в държавните институции.
Прокуратурата твърди, че всички 13 подсъдими имами са част от тайна организация с тайно финансиране, която е целяла проповядването на антидемократична идеология, отричайки принципите на демократизма и върховенството на закона. Те са организирали дейността си срещу националната сигурност на страната, нарушавали са правото на свободен избор на вероизповедание и равенство на половете и още подсъдимите имами са използвали верските убеждения на мюсюлманите за гласуване в полза на определена политическа сила и са внедрявали свои хора в държавните институции в страната с цел бавно и поетапно налагане на шериата. Адвокатът на имамите Хари Харалампиев определи изложената от обвинението теза като неточна интерпретация.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов