Избрани Новини

Вино се ля върху огъня в Илинденци

Уникален празник се проведе днес в село Илинденци, който доведе стотици гости от страната и чужбина

Всяка първа събота на февруари селото вече 22 години чества празника Трифон Зарезан с Боговете на течния еликсир.

Тази година местните хора честваха не един, а два празника. Те се веселиха и за Трифон, и за пристигането на божествата. Множеството изчака търпеливо появата на небесните гости и всички заедно поеха към местността Масовец. Там свещеникът Георги Сарадинов отслужи водосвет. Заедно с Боговете на виното зарязаха лозята край Илинденци. Свидетели на ритуала станаха гости от Франция. После всички присъстващи пиха наравно с божествата от прочутото бяло вино керацуда. Този сорт грозде вирее само по тези места и заради него все повече чужди семейства се заселват в Илинденци.

В уникалния празник в подножието на Пирин планина боговете Сабазии, Загрей, Дионис, Бакхус и Свети Трифон пожелаха здраве и берекет на всички. Петте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните и християните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя. Жители на селото се превъплътиха повече от успешно в техните образи. С тях бе и мома Кераца, на която е кръстен прочутият бял сорт „керацуда".

Свитата на боговете и красивата Кераца бяха придружени от шумни вакханки. Те изпълниха ритуала Розалии – преляха вино върху огън. Височината на пламъка гарантира, че годината ще е плодородна. След зарязването на лозята честването продължи с дегустация на вина. Веселието се пренесе на селския мегдан, където се извиха дълги и кръшни народни хора под звуците на оркестъра. На тържествена церемония с венец от лозови клонки и гроздове боговете коронясаха тазгодишния Цар на лозята. Короната и признанието спечели младият лозар и винар Иван Стойчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов