Избрани Новини

Петрички бизнесмен построи „Света Петка” в Мелник

Нова черква, построена върху останки отпреди 15 века, се извиси в Мелник, изгради я петрички бизнесмен

Църквата "Света Параскева", на около 300 метра южно от "Литовата къща", е почти готова, в момента в Охрид се изписва иконостасът. Покрай новия храм, съществувал през VI век по времето на Юстиниян I Велики, минава пътеката за село Златолист, пише БГНЕС. През средновековието наричали Мелник "Малкият Йерусалим" заради близо 100-те черкви и десетина манастири. Мелник е бил духовен център, останките на Епископската базилика "Свети Никола" също се намират на едноименния хълм, в съседство с крепостта на Депсот Алексий Слав.

В момента в Мелник са останали всичко на всичко пет черкви - четири в града и "Света зона" на хълма "Свети Никола" над най-малкия български град. На мястото на новоизградената черква допреди 5-6 години имаше само зидове от храма "Света Параскева", съществувал през VI-ти век. Да изгради наново храма се зае петричкият бизнесмен Живко Литов, собственик на едноименната къща в Мелник. След златното време за Петрич по времето на Югоембаргото, когато в полето се преточваше дизел и бензин и се изнасяше за Югославия, петричките бизнесмени се насочиха към Мелник. Хотелски комплекс преди Мелник построи Живко Томов-Фашиста, в градчето инвестира в хотелиерския бизнес и Иван Кочев-Чомбе.

В момента черквата е готова външно, вътре остава само да се монтира иконостасът, на отделната кула с камбанария са монтирани руски камбани. Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии на звънене, които се пускат чрез компютър. Черквата отвътре е изписана, доскоро майстор дялкаше шестте дървени колони, на които се крепи изографисаният свод. Около черквата и на самата кула има монтирани огромни каменни кръстове - нещо невиждано в Югозапада.

"Храмът го строи Света Петка, кога ще стане готов, тя си знае работата", скромно отбелязва Живко Литов. Той пристигна в Мелник за да прави бизнес преди 10-на години, изгради хотел "Литова къща". Тя стана известна със собственият си зоопарк, в който имаше пантера. Под "Литовата къща" има и изба, чийто зидове от XI век все още личат. Избата е много стара, има уникален вид заради скосението, във вид на арка, която крепи свода да не се срути. "През отворите избата освен, че се вентилира, нахлува и влажен въздух, което прави виното още по-добро", твърди Литов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов