Избрани Новини

Една трета от общините в Пиринско без пари за развитие

Една трета от общините в Пиринския край останаха без стотинка от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”

Министерски съвет разпредели близо 500 млн. лева за благоустройство на общините и за създаване на заетост. Нито един проект не е одобрен на областния център Благоевград, на курорта Банско, на Петрич, Струмяни и Кресна. Първите две общини се управляват от кметове на ГЕРБ. „Така и не разбрахме по какви критерии са одобрявани проектите. Но всичко е ясно, след като се види къде отиват парите в Пиринския край. За едни държавата е майка, а за други – мащеха”, лаконични са управници, чиито общини няма да получат нищо от този фонд, пише “Стандарт”. 9 общини имат одобрени проекти. Прави впечатление, че доста финанси са заделени за общините, където кметовете са от ДПС. В община Белица ще бъдат финансирани 4 проекта на обща стойност 698 000 лв. Шампион в класацията е община Гоце Делчев с кмет от БСП. Тя ще получи най-голямата държавна помощ по тази програма в Пиринско – общо над 5 милиона лева за асфалтиране на улици в няколко населени места и за доизграждане на спортна зала /3 500 000 лева/.

Като брой спечелени проекти лидер сред 14-те общини в региона е Сатовча. Цели 15 обекта ще получат държавно финансиране на обща стойност около 1,5 млн. лв. Става въпрос за ремонти на сградата на общината, на кметства и читалища, на училища, за канализация и изграждане на улици, за строителство на физкултурен салон. В Якоруда пък ще бъде реконструирана спортна зала за 1 500 000 лв.

Сандански също е сред късметлиите, има цели 6 проекта за 830 000 лв. – за реконструкция на изкуствено езеро с лодки и на вътрешна улична мрежа, за рехабилитация на Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания, на Обединено детско заведение и на общинска улична мрежа.

Община Симитли е спечелила 2 проекта на стойност 1 330 841 лв. – за спортно-развлекателен аткракцион и за рехабилитация на улична мрежа. В община Разлог ще бъде финансиран 1 проект на стойност 800 000 лв. зца реконструкция на центъра. 200 000 лева за реконструкция на улици са предвидени за община Хаджидимово. В Гърмен ще се правят улици и тротоари в 4 села за 1,5 млн. лв. и ще се ремонтира ВиК-мрежата в с. Ковачевица за 250 000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)