Избрани Новини

Варна спечели в анкетата за Европейска столица на културата

Градът ни събра 59% от гласовете на анкетираните

Две трети от 30 000 анкетирани, посочиха Варна на първо място за Европейска столица на културата през 2019 година в анкетата на Kmeta.bg. Варненци взеха присърце идеята на сайта  да предложи помощта си на журито, което трябва да се произнесе през есента и дадоха масово своя глас в полза на морската столица.

Четири града останаха на финалната права след първото сито миналата година. С отпадането на добри кандидатури като Русе и Шумен, за първото място останаха да се борят Варна, Велико Търново, София и Пловдив.

Анкетата, която беше пусната преди Нова година за около месец, беше удължена заради големия интерес. След приключването й от сайта обявиха резултатите. Варна събира 59% от гласовете, макар че в самото начало класирането водеха великотърновци. Старата столица завършва втора с 34%, а другите два града във финалното класиране - Пловдив и София получават съответно 4% и 2%

В края на май и началото на юни тази година оценяващите ще посетят четирите града финалисти. През октомври журито ще вземе оконачателно решение. Тогава ще бъде обявен и градът победител, който ще стане Културна столица на Европа през 2019 г.

Както от Kmeta.bg бяха обещали, днес в министерството на културата са получили резултатите, адресирани лично до Петър Стоянович - министър на културата.

С тази анкета от сайта се надяват да бъдат в помощ при определяне на крайната кандидатура за Европейска столица на културата, която ще бъде ясна през есента на 2014 година. Оценката на обществеността е един от основните критерии, които ще бъдат взети под внимание от журито при определяне на крайния победител.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов