Избрани Новини

ОбС-Благоевград изрази неодобрението спрямо отказа за финансиране на общината в протестна декларация

ОбС-Благоевград изрази своето негодувание спрямо отказа на МС да финансира стратегически проекти в Благоевград

В протестна декларация Общинският съвет в Благоевград възрази остро срещу отказа на Министерски съвет да финансира стратегически проекти в Благоевград. Документът, адресиран до премиера Пламен Орешарски и председателя на Народното събрание Михаил Миков, бе приет с пълно мнозинство на днешното извънредно заседание на местния парламент. Първи в декларацията се подписаха кметът на общината д-р Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков.

В изказването си на сесията кметът Камбитов  категорично възрази срещу непрозрачните критерии и неясните аргументи за отхвърлянето на проекти с регионално значение, какъвто е изграждането на депо за твърди битови отпадъци, обслужващо пет общини.

В декларацията си общинските съветници изтъкват, че „буди недоумение, как за села с население между 50 и 300 души се заделят стотици хиляди левове, а областни центрове като Благоевград не получават нито стотинка и са принудени да използват средствата на данъкоплатците си, за да не спрат развитието на общините.“

Сред неодобрените проекти в Благоевград е и изграждането на подлез, който да обслужва над 10 000 жители на квартал „Грамада“. Списъкът с отхвърлените проекти на общината се допълва от изграждане на ВиК мрежи в селата Рилци и Падеш, както и благоустрояване на улици в селата Бело поле и Изгрев.

В декларацията, от която копие ще бъде изпратено и до министъра на финансите Петър Чобанов и областния управител Муса Палев, съветниците настояват „правителството да преразгледа своето решение и да не ощетява десетки хиляди български граждани под диктовката на дребни политически интереси.

Ето и пълният текст на самата декларация:

Ние, общинските съветници от община Благоевград, осъждаме дискриминационния начин и неясните критерии, по който правителството определя регионите и градовете за държавно целево финансиране. Създава се убеждението, че се толерират определени региони, а други се зачертават категорично и се спира развитието им за години напред. По този начин стотици хиляди българи са ощетени и няма да получат шанс да достоен и качествен живот, както и възможност за разкриване на нови работни места.

Насажда се натрапчиво усещане, че се подкрепят регионите, доминирани от кметове на управляващата коалиция. Последно доказателство за тези изводи е огласяването на избраните приоритети в публичната инвестиционна програма на правителството. През миналата година то обяви, че заделя 500 000 000 лева за развитие на общините, като твърдо се ангажира всяка община да получи средства по тази програма.

След публикуване на одобрените проекти се вижда ясно, че между декларираните намерения и реалността има драстично разминаване.
Буди недоумение, как за села с население между 50 и 300 души се заделят стотици хиляди левове, а областни центрове като Благоевград не получават нито стотинка и са принудени да използват средствата на данъкоплатците си, за да не спрат развитието на общините. Без да пренебрегваме нуждите на малките населени места, категорично възразяваме срещу това дискриминационно отношение, в което ясно прозира политическият подход да се подкрепят само определени общини.

Въпреки че Благоевград е сред първите по големина и темпове на развитие градове в България, през последните месеци той системно е ощетяван. Отхвърлени са стратегически за развитието на града проекти за около 25 000 000 лева за изграждането на депото за твърди битови отпадъци, построяването на подлез, който ще обслужи 10 000-ия квартал „Грамада“, изграждането на водопроводна и канализационна система в селата Падеш и Рилци, изграждането на младежки център в община Благоевград, изграждането на пречиствателна станция в село Логодаж, благоустрояване на улици в селата Бело поле и Изгрев.

С неясни мотиви се неглижират намеренията на община Благоевград да развие инфраструктурата и да създаде устойчива социална среда, както и да насърчи развитието на благоприятен бизнес климат, осигуряващ разкриването на стотици нови работни места. Тук попада умишленото протакане на прехвърлянето на собствеността на част от бившите казарми в Благоевград, на чието място е планирано изграждането на Международен изложбен център, голям православен храм и парк за отдих. Спира се реализацията на сериозни образователни проекти в областния център и по този начин младостта и бъдещето на Благоевград се лишава от качествено образование в дългосрочен план.

Изразявайки своето категорично несъгласие с пренебрегването на Благоевград, в който живеят, учат и работят около 90 000 души, настояваме правителството да преразгледа своето решение и да не ощетява десетки хиляди български граждани под диктовката на дребни политически интереси.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)