Избрани Новини

32 гласа "за" утвърдиха бюджет от 50 млн за 2014 година

Общинските съветници приеха с 32 гласа” за” предложената от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов финансова рамка на „Бюджет 2014”

Годишната план-сметка на общината бе утвърдена на извънредна сесия днес само с една поправка и един „въздържал се”. Общата стойност на бюджета за  2014 г. е в размер на 49 243 680 лева, като значителният ръст от 5,1 млн. лв  в сравнение с миналата година по думите на кмета Камбитов се дължи на разумната финансова политика, прецизното изпълнение на разчетите и подобрената финансова дисциплина. От близо 50-те милиона бюджет 6,5 милиона са преходен остатък от 2013 година, съобщиха от пресцентъра. По предложение на съветниците сумата за изграждане на приюта за безстопанствени животни  край Благоевград бе допълнена с 80 000 лв.

Кметът Камбитов уточни преди гласуването на бюджета, че няма намаляване на средствата в нито едно направление. „Приоритет през тази година ще бъде развитието на градската среда, като пример ще посоча- изграждане на детски площадки, спортна площадка във всяко училище, асфалтиране на улици, ремонт на тротоари, кръгово кръстовище между бул. „Васил Левски” и ул. „Св. Димитър Солунски”, каза кметът.

Сериозна дискусия сред общинските съветници предизвика „ин витро” процедурата и приютът за кучета. Общинските съветници се обединиха около идеята, че и двете са важни и трябва да им се обърне внимание. Това наложи увеличение с 80 000 лв. на сумата за изграждане на приюта за безстопанствени животни, като средствата бяха извадени от различни направления, влючително и 18 000 лв. бяха приспаднати от издръжката на ОбС.

Общинският съветник Андон Тодоров отправи апел към кмета Камбитов за провеждането на дискусия, в която основна тема ще бъде културата, и подкрепи кандидатурата на община Благоевград за европейска столица на културата.

На извънредното заседание бяха приети Общински план за развитие 2014-2020г. на община Благоевград, предложение относно предоставяне на права на кмета на община Благоевград за издаване на нов запис на заповед за размера на авансовото плащане по изпълняван от община Благоевград проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 ( във връзка с МБАЛ „Св. Мина”), Предложение относно кандидатстване с проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности по „Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. На първо четене бе приета Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Благоевград, предложение за изменение на общата численост и структурата на общинска администрация в община Благоевград, предложение за приемане на Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост. Общинските съветници гласуваха и промяна на възнаграждениеята си, като председателят на ОбС Радослав Тасков поясни, че те ще се определят на база извършена работа, редовно участие в комисиите и сесиите. Сред предложенията, които ще бъдат приети на второ четене, бе създаване на фонд от заплатите на съветниците, който да се използва в извънредни ситуации.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов