Избрани Новини

Кметът на Струмяни:Микрево не е Катуница и можем да живеем в мир

Вчерашните събития провокираха кмета на Струмяни Емил Илиев да изрази и своето становище по случая в отворено писмо

Размириците, които сътвориха местните роми, бяха последвани от редица коментари. Ето и какво гласи обръщението на кмета:

"Уважаеми жители на община Струмяни,

Ние живеем в цивилизовано общество, в което доминират и трябва да доминират законите на държавата, които са хуманни и в полза на обществото.

Преди дни станахме свидетели на изопачаването на един огромен проблем на ромите в Микрево – електроподаването и изкуственото насаждане на напрежение между двете общности. За безапелационното спиране на тока от ЧЕЗ в ромската махала са сезирани всички държавни органи, уведомени са областният управител, структурите на ЧЕЗ, но все още няма решение. Защото много редовни платци от ромската махала са потърпевши от кражбите на ток от другите и не са длъжни да търпят реструктивни мерки.

ЧЕЗ си измиват ръцете, защото подават толкова ток, колкото се плаща.

Напрежението от недоставката на ток ескалира и аз като кмет не мога да не бъда на страната на честните и почтени ромски семейства, потърпевши от санкции, за които нямат вина.

Ромската махала в Микрево е с жители повече от половината на цялото село. Проблемите на ромите никак не са малко.Ние като управление заварихме висока безработица, неасфалтирани и мръсни улици, висока степен на битова престъпност…

Мерките, които взехме и които изпълняваме, са част от дългосрочна стратегия за приобщаване на ромското население към общочовешките ценности: назначихме над 200 души по програмите за временна заетост, бетонирахме стена, благоустрояваме улиците, работим активно с децата в детската градина и училището, здравен медиатор и обществени възпитатели се грижат за здравето и възпитанието на младите, координираме изцяло действията с всички органи на реда за предотвратяване на кражби и битови престъпления.

За съжаление проектът на община Струмяни за подмяна на водопроводната мрежа и бетониране на част от улиците в ромската махала по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на Министерски съвет на стойност 580 хиляди лева не беше от одобрените, но ние сме упорити и с готовия проект ще кандидатстваме по другите мерки като се надяваме държавата да откликне на проблема и скоро предложим на ромската общност качествени услуги и подобрим стандарта на живот.

Много дарения: хранителни и дрехи получаваме от нестопански и други организации, но с магическа пръчка не можем да променим изцяло статуквото и все още много жители на ромската махала са в отчайващо и бедно състояние така, както и много български семейства.

Не съм си и помислил да противопоставям едните на другите, защото това е против възпитанието и морала, против човешките ценности.

И е странно как политически активисти влизат в ролята на „спасители”.

За мен такова поведение е безотговорно и призовавам всички жители към спокойствие, спазване на законите на държавата и да не се подават на провокации с цел политически дивиденти!

Категорично считам, че Микрево не е Катуница и можем да живеем в мир.

Разчитам на здравия разум на всички вас!"

С уважение,

Емил Илиев, кмет на община Струмяни



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов