Избрани Новини

Парите за лечението на Гергана Кюмкова не стигат

Шивачката от Гоцеделчевско, чиито крака бяха премазани от автобус преди 12 дни, трябва да си плати имплант с цена между 1000 и 2000 лв

Това важи за общо към 4000 пациенти на “Пирогов” годишно и за всички останали, които се нуждаят от подобни медицински изделия у нас. Причината е, че здравната каса не ги плаща.

28-годишната Гергана Кюмкова падна на 29 януари при отваряне на вратите на автобус в движение по линията Гоце Делчев - с. Балдево. В “Пирогов” я спасиха и вече е сигурно, че жената отново ще ходи. 

Досега сме поставили 2 титаниеви пирона за фиксиране на единия крак, които струват 360 лв., обясни доц. Асен Балтов, шеф на Първа травматология в “Пирогов”, информира „24 часа“. И те са за сметка на пациентите. Другият крак е с временна външна фиксация. 

От днес започва реконструктивно лечение в Клиниката по изгаряния, тъй като временно закрепеният крак е с над 500 кв. см ранева повърхност. Там ще възстановяват кожата, сухожилията и мускулите. След това Гергана ще се върне в травматологията, за да  фиксират крака с импланта. 

Здравната каса няма пари да ги плаща изцяло, но може да въведе поне частично финансиране, предлага доц. Балтов.

Община Гърмен е открила банкова сметка на името на Гергана. “Всичко, каквото зависи от общината, за да се стабилизира по-бързо, ще бъде направено”, каза кметицата Минка Капитанова. В различни търговски обекти бяха поставени кутии за дарения, като събраната досега сума е около 2200 лв. Отделно ученици от Гоце Делчев събраха 1800 лв. дарения за лечението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов