Избрани Новини

Творецът на портрети по скалите в Пловдив: Край с рисунките

Мисия Пловдив

11-02-2014, 11:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сам предложи да ги премахне

Авторът на скалните рисунки върху Дановия и Младежкия хълм Стойко Гагъмов се срещна с директора на "Чистота" Иван Стоянов.

Гагъмов обеща, че повече няма да претворява образите на бележити личности върху хълмовете и дори предложи срещу заплащане сам да заличи с боя последните си творби на Младежкия хълм и все още незавършените портрети на Трихълмието.

Важното е да се сложи край на този начин за творческо изразяване, категоричен бе Стоянов. Той запозна госта си с резултатите от специално направеното проучване, според което 79 на сто от пловдивчани смятат, че мястото на рисунките не е върху скалите.

Художникът подари на Иван Стоянов скица на поета Никола Вапцаров, а директорът му  предложи съдействие за по-подходящ начин за изява. Гагъмов обаче е категоричен, че рисува само върху сиенит и гранит и именно с това е уникален в световното изобразително изкуство.

Той призна, че от 30 години не може да си намери работа в Пловдив, затова пътува из страната и по света.

Иван Стоянов побърза да му предложи работа в предприятието като оператор на пясъкоструйката за почистване на графитите, което засега Стойко Гагъмов отказа, тъй като имал близки творчески планове извън града.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов