Избрани Новини

Зам.кметът на Сандански събра кметове и животновъди

Обсъдиха се проблемите с използването на мерите и пасищата

Първият казус, който се разисква на срещата, ръководена от Младен Тимчев – заместник кмет на община Сандански бе свързан със зачестилите сигнали за проблеми, свързани с използването на мери и пасища и мерките срещу нарушителите, собственици на животни. Експерти от общинска администрация докладваха, че имат жалби за неправомерно ползване на мери и пасища като посочиха случаи за сигнали, че в селата Склаве, Спатово и Лозеница стадо коне масово унищожават и частна и общинска собственост. По случая общинска администрация има извършени множество проверки и съставени протоколи, информират от пресцентъра. При повторни нарушения ще бъдат съставяни актове и издадени наказателни постановления.  От селата Рожен, Любовище и Кашина също има подадени жалби за животни рушащи чуждо имущество. „В този случай общината ще се разпореди при последващи жалби от страна на граждани да се прекратява договора за наем на мери и пасища и няма да бъде сключван нов” – съобщи Тодор Мудев – гл. експерт „Земеделие” в общината.

Друг проблем, който бе обсъден е рязането на  дървета без разрешително и не спазването на  процедури и изисквания.

Животновъдите ще бъдат санкционирани ако по тяхна вина се констатира ерозия или причиняване на обезтревяване.

Младен Тимчев поясни, че тези недосмислици в нормативните актове трябва да спрат и животновъдите ще бъдат обезпечавани само с мери и пасища, които са обособени за животни. Някой от кметовете по населени места споделиха, че са „за” идеята кмета на населеното място да има правомощията да санкционира животновъди, които са нарушители на реда и имуществото.

По втора точка от дневния ред от общинската администрация съобщиха, че договорите по БЗС /БЛОК на земеделските стопани/ ще бъдат прекратявани и ще бъдат сключвани по кадастрални единици. До момента няма нито едно заявление за анекс към сключен вече договор по кадастрални единици в общината.

Срещата продължи и с разясняване на процедурите по съставяне на актове за нарушители по Закона за опазване на селскостопанското имущество. Юрисконсулт от общината обясни на кметовете основните изисквания за съставяне на акт и правомощията на кметовете и кметските наместници. Оказа се, че една от най-често допусканите грешки при съставянето на акт е неконкретността като причина за неговото съставяне, тъй като наказания не се налагат ако акта не е конкретен.

В края на срещата секретарят на общината Лидия Матеева поясни, че всеки документ, който има две страни, които се договарят за нещо не се удостоверява от кмет или кметски наместник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)