Избрани Новини

Емил Костадинов:Симпатично ми е поведението на съветниците от БСП, които подкрепиха протестната декларация

Смешен плач и неумел, несръчен опит за търсене на обществен резонанс и подкрепа са действията и изявленията на Кмета Атанас Камбитов

Смешен плач и неумел, несръчен опит за търсене на обществен резонанс и подкрепа са действията и изявленията на Кмета Атанас Камбитов, по повод разпределението на средствата от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Като такива определи действията на Камбитов в позиция, разпратена до медиите, депутатът от БСП Емил Костадинов. Неговото становище е относно отказа на Министерски съвет да финансира стратегически проекти в Благоевград.

“Преди всичко бих искал да изразя удовлетворението си, че близо 14 млн.лв. от тази програма са насочени към изпълнение на проекти в девет от общините от Благоевградска област. Налице е публичност и прозрачност в условията, реда и критериите за избор на проекти за постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, създаване на възможности за генериране на заетост и доходи и повишаване на конкурентноспособността на икономиката. Естествено известен приоритет са получили региони и общини, които са били подценявани и подтискани и към които държавата, особено в последните 4 години е била мащеха.

Аз също изпитвам неудовлетворение, че проекти на община Благоевград по тази програма не са одобрени. На този фон дори ми е симпатично поведението на групата съветници от БСП, които подкрепиха протестна декларация на Общински съвет Благоевград. Но е редно и да преценим къде точно да бъдат насочени въпросите.

Закономерно е въпроса да бъде отнесен към Междуведомствената комисия на Министерски съвет за това доколко обективно е процедирано по отношение на проектите на община Благоевград. Аз също държа да има категоричено ясен отговор по въпроса. Но има и множество други въпроси.

Защо кмета Камбитов услужливо забравя, че тези 289 млн.лв., разпределени межди българските общини съвсем не са единствените средства, с които централното правителство се стреми да подпомага българските общини. Със Закона за държавния бюджет за 2014г., за община Благоевград е заложен трансфер за местни дейности, като общата изравнителна субсидия е в размер на 2 253 700лв., а целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 833 500лв. Сериозно ли е когато за разпределянето на 289 млн.лв. в конкуреннцията на всичките 265 български общини, община Благоевград предлага проекти за 25млн.лв.? Кои са приоритетите, ясни ли са те?

Наясно ли сме, че една от основните цели на тази публична програма е да постави начало на преодоляване на тежките диспропорции в развитието на регионите, задълбочени драматично в периода на управлението на ГЕРБ?

Кмета Камбитов разбира се е наясно, че за Депото е осигурено и ще има държавно финансиране. Това финансиране няма да дойде от небето, а именно от централното Правителство. А както е видно това е първият от предложените от общината проекти.

Защо не си спомнят някои, че г-н Камбитов две последователни години твърди, че е осигурил това финансиране?
Въпреки, че тук, по отношение на Депото има и проблеми, които за сега ще се въздържа да коментирам, и които надявам се няма да навредят на реализацията на проекта, по причини свързани с общината.

Каква политика следва общината в последните 2 години, когато практически 100% от инвестиционните средства бяха насочени към с.Падеж? А в същото време по отношение на Водопровода и канализацията на с.Логодаж многократно бе отказвано включване в инвестиционната програма и се твърдеше, че е осигурено по друг начин и това финансиране. По какъв принцип кмета дели селата в общината?

Разбира се това са само част от въпросите, които възникват. Защото едно такова класиране неизбежно поставя и въпроса за наличието на капацитет и е оценка за наличието на такъв.

Публичната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” едва сега стартира. Община Благоевград се надявам ще успее да подготви годни и конкурентни проекти, чрез които да бъдат привлечени средства по други програми и инструменти.”, се казва oще в позицията на Емил Костадинов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)