Избрани Новини

2 150 000 лева в хазната на община Струмяни

Парите

12-02-2014, 14:47

Снимка:

Областен информационен център

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Струмяни:Микрево не е Катуница и можем да живеем в мир

Завоеватели на олимпиади в Струмяни

Над 2 150 000 лв. европейски средства са привлечени в Община Струмяни само по Оперативните програми, като повече от половината от тях (1 410 000 лв.) са по ОП „Развитие на човешките ресурси". Тези данни бяха дискутирани на провелата се вчера среща на екипа на Областен информационен център - Благоевград с експертите по евроинтеграция на Община Струмяни. 

Като успешни бяха отчетени проектът на общинска администрация по ОП „Регионално развитие" за въвеждане на енергоефективни мерки в образователната инфраструктура, както и проектите в социалната сфера, където Общината провежда последователна политика с изпълнението на 5 проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси". Друг акцент в работата на администрацията е усъвършенстване на административното обслужване и работата с граждани по 2 проекта на ОП „Административен капацитет". 

Освен по Оперативните програми, Общината е привлекла още около 3 милиона лв. европейско финансиране по Програмите за европейско териториално сътрудничество с Гърция и за трансгранично сътрудничество с Македония. 

Експертите на ОИЦ-Благоевград посетиха на място два от проектите на община Струмяни - проектът за цялостното реновиране и оборудване на сградата на читалище „Братя Миладинови" в Микрево и проект за създаването на бизнес-инкубатор в Струмяни.  Читалището е най-голямото културно средище в общината и в него ежегодно се провежда международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува". Бизнес-инкубаторът е създаден в сътрудничество с община Берово за насърчаване развитието на бизнеса в общината и региона. 

На срещата бяха обсъдени също правилата и процедурите при изпълнение на проекти с европейски средства.  Основните трудности при изпълнението са свързани с тежките процедури и дългите обжалвания по ЗОП. Изразена беше надеждата, че през новия програмен пеирод ще бъдат облекчени и унифицирани правилата и процедурите по всички оперативни програми и административната тежест за бенефициентите като цяло ще бъде намалена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов