Избрани Новини

"България си ти!": Първан Дангов се чуди какъв PR да си направи

При засилен интерес на регионални медии и кореспонденти на национални медии протече пресконференцията, организирана от Сдружение „България си ти!“ относно подпомагането на 7 февруари на социално слаби хора в Кюстендил. Поводът за срещата са публикации в медиите. Сдружение „България си ти!“ в случая не е дарител, а раздава и транспортира продуктите, за да достигнат до нуждаещите се. Инициативата се проведе в град Самоков, продължи в Правец, Дупница, Кочериново, Благоевград и завърши в Кюстендил, информират от сдружението.

„Обидно е ветеринарен лекар, назначен незнайно как на длъжността Директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, да дава оценка за хранителните продукти, раздавани от доброволци, които работят денонощно. Целта е политическа и долна. Млеката се продават до всяко училище. Излиза, че раздаваме млека, вредни за децата – къде на етикета го пише? Това, че ние сме взели една дарена храна и сме я разнесли по домовете не значи, че имаме вина. Причините са много по-дълбоки. И вместо г-н Дангов да твърди че са вредни, да отнесе въпроса до Народното събрание, да има етикети, че продукцията е вредна за децата. Вместо да се чуди какъв пиар да си прави на гърба на тези млади хора?!“, заяви председателят на „България си ти!“ г-н Димитър Куцаров. Според него подобен ход има само една цел и тя е ясна: „Кой дарител като си види опетнено името ще продължи да дарява?“.

Той обясни, че млякото е раздадено в срок и е изчислено според броя на обитателите на социалните институции. Относно раздаването лично от доброволците, той обясни, че целта е да бъдат сигурни, че ще бъдат консумирани в срок. Директорите са известени за периода на годност на продуктите и че неконсумираното количество трябва да се излее след изтичане на срока и опаковките да се дадат за рециклиране срещу заплащане. Г-н Куцаров изтъкна, че в България всяка година между 360 000 и 700 000  тона храна се изхвърлят на боклука всяка година, като същевременно сме първи в ЕС по брой гладуващи и бедност в ЕС. „Във всички цивилизовани държави има хранителни банки, чиято цел е да събират храни с изтичащ срок на годност, вместо да се изхвърлят – да се раздадат в рамките на 48 до 72 часа. Именно това е нашата роля, да разнесем тези храни“, обясни г-н Куцаров. Той припомни и за недомислицата с ДДС върху даренията.

„България си ти!“ прави уточнение относно твърденията, че в една институция – Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо войвода“, са оставени 694 опаковки, че това са продукти, предназначени и за следните обществени заведения – Център за настаняване от семеен тип, Дом за възрастни хора с умствена изостаналост село Преколница, Дом за деца, лишени от родителска грижа „Хисарлъка“. Бройката на хората в домовете е предоставена от всяка институция и продуктите са разпределени според нея. Причината да бъдат раздадени в петък е, че предишния ден (четвъртък) са предоставени от партньорите на „България си ти!“. Всички, на които са раздадени, са информирани за срока на годност. Твърденията, че нарочно са раздадени в петък са неверни и подвеждащи.

В нито един от домовете домакинът не е отказал да вземе продуктите.

Надяваме се, че всеки ден ОДБХ-Кюстендил работи със същата отдаденост и всеотдайност за хората, не само, когато види публикации в медиите. С инициираната от тях пресконференция потвърждават мъдростта на зевзеците: „Направи добро, да намериш зло“, завършват изявлението си от сдружението.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)