Избрани Новини

20-годишна - предприемач със собствен бизнес

Предприемчиво двадесетгодишно момиче от Кресна е реализирало своята идея за малък собствен бизнес с подкрепата на процедурата „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност - Компонент ІІ" по ОП „Развитие на човешките ресурси". С предоставените от програмата близо 17 000лв., тя е създала собствено студио за красота, което експертите от Областен информационен център Благоевград разгледаха при посещението си на място в общината.

Близо 2 млн. лева са усвоените средства по оперативните програми в Община Кресна за програмен период 2007 - 2013г. Това стана ясно на срещата между експерти от Общинска администрация Кресна и Областен информационен център - Благоевград. На срещата бяха дискутирани, както резултатите от реализираните проекти в Общината, така и основните трудности при тяхното изпълнение. Един от проблемите, според експертите, е осигуряването на устойчивост за някои от изпълнените вече проекти - „Търсим начин, по който да се самоиздържа създаденото по ОП „Развитие на човешките ресурси" социално предприятие в града за оранжерия за цветя" - сподели експертът от отдел „Евроинтеграция" - Петър Петров.

Общо 8 проекта по Оперативни програми осъществява Община Кресна, като само един е по „Регионално развитие", а останалите са по „Развитие на човешките ресурси" и „Административен капацитет". Проектът по „Административен капацитет" за повишаване ефективността на управление на общините се изпълнява в партньорство с общините Струмяни и Сандански. В резултат на изпълнението му се очаква да бъдат оптимизирани структурите на общинските администрации и да бъдат изготвени стратегии за организационно развитие на трите общини.

Като проект с особено значение за развитието на туризма в региона експертите от общината посочиха изпълнявания в момента проект по мярка 313 от Програмата за развитие на селските райони. Той предвижда изграждане на туристически център по рафтинг, където всеки желаещ ще може да наеме оборудване и екипировка за екстремно спускане през всяка част от денонощието по река Струма. Сградата ще бъде предоставена за ползване на местния рафтинг-клуб.

Работната среща приключи с обсъждане на възможностите за бъдещи информационни срещи и други инициативи в града, които екипът на ОИЦ - Благоевград да организира с подкрепата на колегите си от Община Кресна, за да може информацията за оперативните програми да достига до по-голям брой настоящи и бъдещи бенефициенти от района.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)