Избрани Новини

Съдът казва за Куршум джамия до месец

Близо час и половина продължи днешното заседание, решението предстои (ВИДЕО)

Апелативен съд – Пловдив ще произнесе своето решение по казуса с карловската Куршум джамия до един месец, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Заседанието продължи близо час и половина. Внесени бяха нови доказателства и от двете страни.

Представители на община Карлово бяха адвокатите Димитров, Попов и Кидиков. До тях по време на цялото заседание бе и кметът на града Емил Кабаиванов. Новият аргумент на защитата бе, че преди години по друго дело Главното мюфтийство се е отказало да бъде правоприемник на вероизповедните общини в България след Освобождението през 1878 година. Според българските закони, ако веднъж се откажеш, то вече нямаш право да предявяваш подобен иск.

По думите на Кабаиванов, мюфтийството не е правоприемник на вакъфските дружества. Кметът на Карлово сподели, че претенциите на Главно мюфтийство се основават на базата на "измислен нотариален акт" и на базата на показания.

Главно мюфтийство бе представлявано в съда от адвокат Руев - същият, който ги защитаваше в делото срещу община Пловдив от миналата седмица.

Вярвам и се надявам да вземете справедливо решение!, с тези думи кметът Кабаиванов се обърна към съда минути преди да приключи днешното изслушване.

Куршум джамия в Карлово е архитектурен паметник от XV век. В началото на ноември миналата година беше присъден на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив.

Минути след края на изслушването тълпата от протестиращи се насочи към Джумая джамия Пловдив. Вижте походът на многобройните патриоти, дошли да защитят българските земи!

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов