Избрани Новини

Димитър Николов: Двамата с Фандъкова ще балансираме Цветанов

Кметът на Бургас ще отговаря за местната власт и регионалната политика

Кметът на Бургас Димитър Николов беше избран за заместник- председател на ПП ГЕРБ по време на Третата национална конференция в София вчера.  Бургаският кмет бе предложен от лидера Бойко Борисов за поста. След края на конференцията Димитър Николов даде интервю за "24 часа".

- Г-н Николов, кога разбрахте, че ставате заместник на Борисов в ГЕРБ?

- Когато той обяви номинацията ми в залата. Имах очаквания да продължа да съм член на изпълнителната комисия.

- Какъв ще е ресорът ви?

- Местна власт и регионална политика. Аз отдавна поддържам комуникация с кметовете на ГЕРБ и не само с тях. Такава е и ролята ми в сдружението на общините. В последните години на нашето управление малко неглижирахме темата "региони и местни власти".

- Какъв ще е подходът ви? Цветанов традиционно минава за авторитарния и резкия.

- С Йорданка Фандъкова ще се стремим да внасяме баланс. Аз лично съм десен формат политик, с местен опит. И в това си качество ще работя в посока партньорство с десните партии, включително с тези, които са извън парламента, но участват в местната власт.

- Възприемате ли се като ограничител на влиянието на Цветанов?

- Мисля, че е необходимо успокояване вътре в партията. Контактувам с много членове на ГЕРБ, особено с тези, които работят в местната власт. Част от тях имат по-крайни виждания. Има кметове от ГЕРБ, които изцяло подкрепят политиката на партията, но и такива, които се отнасят с известна доза критика и забележки. И това е нормално за всяка партия. Не може всички да мислят еднакво. Ще се постарая да внеса баланс и успокояване.

- Как гледате на днешния ви избор?

- Гледам себе си повече откъм смешната страна. Не се вземам толкова на сериозно и нямам свръхамбиция за себе си. Аз съм изключително последователен човек, който се стреми да изпълнява преките си ангажименти. Много са причините, помогнали да се стигне дотук. Може би отношението на съгражданите ми, а също и на политическите ми противници.

- Вие чий човек сте? В ГЕРБ се деляхте на хора на Цветанов и на хора на Борисов.

- Може би това е било в началото, но минаха години, през които ние, представителите на регионите, имахме възможността с труда си и с политиката си да покажем свой стил и лице.

- Вие сте в графа "нито на Бойко, нито на Цецо", а да кажем - на хората без протекции?

- И за такива хора трябва да има шанс, нали?




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов