Избрани Новини

Емил Костадинов, БСП: Кметът спестява на гражданите голяма част от информацията за проектите

Депутатът Емил Костадинов излезе с ново изявление спрямо действията на кмета. Ето какво гласи то:

Максимално се стремя да не коментирам теми, които биха могли да навредят на Благоевград и на негови проекти. Смятам да го правя и занапред.

Опитът обаче на Кмета на Благоевград да пренася проблема от болната на здравата глава във връзка с проектите по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” ме лишава от такива възможности.

Защото сме свидетели на откровена политическа спекулация.

1. Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” стартира за пръв път през тази 2014 година. За първи път е налице изчерпателна информация за всички одобрени проекти по общини. Нещо, което в предходните години оставаше като информация под юргана.

2. В случая не става дума за нещо, което предварително се е полагало на дадена община и не й е дадено!

265 български общини са кандидатствали и са се състезавали със свои проекти за тези близо 290 млн. лв., за които са одобрени реалните проекти.

Закономерен е въпросът колко е получила община Благоевград (а и всяка друга община) по тази Програма през 2013? Разбира се нищо, защото Програмата сега стартира.

3. Несъстоятелни са внушенията, че е приложена от Министерски съвет особена селекция, с цел даване приоритет на общини с кметове от БСП. Видно от одобрените проекти е, че са одобрени множество проекти и в общини с кметове от ГЕРБ, а и от други политически сили.

Но нека разгледаме само един пример съотносим към 2013г. Средствата разпределени по Оперативна програма „Регионално развитие” са както следва:

-317млн. лв в общини с кметове от БСП.

-1млд. 130млн. лв за общини с кметове от ГЕРБ!!!

Може би някой счита, че подобно съотношение (4:1 в полза на ГЕРБ) е справедливото и следва да стане традиция!?

Но нека коментираме конкретно нашия град, годността и готовността като проекти в предложението на общината.

Ще се спра само и единствено на въпроса с Депото, поради неговата изключителна важност, както за жителите на Благоевград, така и за жителите на другите общини от региона (Кочериново, Симитли, Бобошево и Рила).

До началото на м. Февруари 2013г. регионалната система за управление на отпадъците в регион Благоевград беше предвидена за финансиране по Оперативна програма „Околна среда”.

Общата индикативна стойност на проекта е 26млн. лв.

Предвид забавянето на проекта, той е изключен от списъка на Оперативна програма „Околна среда” през м. Февруари 2013г.

Не ми е известно кметът на Благоевград да е информирал своите съграждани за този свой неуспех, с който практически е лишил проекта от финансиране по Програмата!

Именно поради този проблем УС на ПУДООС на 27. 02. 2013г. взема принципно решение за финансиране на проекта със средства от приходите от продажба на ЕСТЕ (търговия с Европейски квоти за емисии на парникови газове) и/или от Закона за държавния бюджет, и/или от бюджета на ПУДООС.

Уви, за 3 (три) години (2011 – 2014г.) община Благоевград под ръководството на г-н Камбитов е успяла да изготви само:

-Прединвестиционни проучвания;

-Идейни проекти за регионална система;

-Подробен устройствен план (ПУП);

Забележете, че процедурата по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), стартирала м. Август 2012г. все още не е приключила и се очаква при добро развитие това да стане в края на м. Март – началото на м. Април тази година.

Защо г-н Камбитов ни е спестил да знаем (а гражданите имат право да знаят), че с Писмо №ОВОС—24 / 30. 09. 2013г. на МОСВ, докладът за ОВОС е оценен с отрицателна оценка, като оценката по чл. 99а, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) за прилагане на най-добри налични техники не е приета.

Едва с Писмо от 27. 12. 2013г. на МОСВ, докладът за ОВОС е оценен с положителна оценка!

Изводите са повече от очевидни!

1. Реализацията на проекта е забавена поради нисък административен капацитет, включително на ръководството на община Благоевград и настояването проекта да се реализира в най-скъпия и сложен вариант.

Тази информация, разбира се, Кметът на общината отново ни спестява!

2. При отпадане на проекта от ОПОС поради вина на общината, изразяваща се в липса на проектна готовност, ще трябва да се търси алтернативно финансиране, като за необходимите допълнителни инсталации за сепариране и компостиране ще трябва да се кандидатства отново по ОПОС за периода 2014 – 2020г. Което означава, че вложените до момента сили и средства са били нахалост и ще трава да се осигурят наново сили и средства за преработка на проекта!

Тук за пореден път става ясно, че Кметът отново е спестил на гражданите тази информация и е обрекъл жителите на няколко общини на неекологосъобразно управление на битовите отпадъци, което автоматично води до заплащане на по-високи местни такси за хората от тези общини.

3. И към настоящия момент проектът все още не е достигнал фаза на завършеност, при която може да му се осигури някакво първоначално финансиране за частично изпълнение (първа клетка с прилежаща инфраструктура).

Видно от изложеното, изявленията на Кмета на общината, че умишлено е пренебрегната община Благоевград при класирането на проекти по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” са крайно спекулативни, очевидно целящи прикриване на несвършена от него работа – изготвяне на проект, включително преминаване през процедура по ОВОС и усвояване на средствата по ОПОС.

Несъстоятелно, несериозно и спекулативно е самото предлагане на такъв отсъстващ проект за финансиране!

 

Емил Костадинов



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов