Избрани Новини

Кметът на Разлог за бюджет 2014 на общината: Реалистичен!

Реалистичен, това е основното, с което се характеризира Бюджет 2014 на Община Разлог, каза кметът инж. Красимир Герчев

За тази година бюджетът на общината е в размер на 13 499 847 лева. 28 912 932 лева са извън бюджетните средства, които ще бъдат усвоени по европейски и национални проекти, информират от пресцентъра на общината.

„За поредна година бюджетът на общината е реалистичен и съобразен с действителността по отношение на приходи и разходи. Най-важното е, че има баланс между приходи и разходи и нямаме дефицит. През 2013 година сме харчили, толкова колкото са ни били приходите. Това означава само едно – добра финансова дисциплина.”, коментира Герчев.

По отношение на капиталовите разходи в размер на 30 392 579 лева общината залага да изхарчи по-малко собствени и повече държавни и европейски средства. Европейските проекти допълват общинската програма и стратегия за развитие на общината. 977 947 лева са собствени средства на общината за капиталови разходи, предвидени предимно за съфинансиране на европейките проекти. 501 700 лева е държавната субсидия. През 2014 година Община Разлог ще усвои 29 млн. лева по  европейски проекти.

 „И през 2014 година разчитаме на европейските програми за финансиране. Община Разлог има доста спечелени проекти и ще продължим да решаваме местни проблеми с европейски финансов ресурс, като общината осигурява съфинансиране за тези проекти от бюджета си.”, допълни още кмета, който бе отличен с титла за най-ефективно усвояване на европейски средства за 2013 година.

Далновидно са заложени средства за проектиране на нови проекти, с които да се кандидатства през следващия програмен период 2014 - 2020.

„Основно в бюджета на Община Разлог е обгрижване на социалната сфера, образованието и здравеопазването. В условията на криза, това са сектори, които са важни да бъдат защитени. Това са сфери, които се опитваме да подпомогнем със средства от бюджета.”, уточни кмета на планинската община.

За образование са заделени 5 349 958 лева, от които 4 632 558 е държавната субсидия, 717 400 са собствените средства. Общината очаква одобрение на два проекта по „Красива България” за училището и детската градина в село Бачево. Плануван е вътрешен ремонт на детската градина в село Баня. Ще се изгради и нова отоплителна система в училището в Бачево. Бюджет 2014 финансира дейността на общинското предприятие Домашен социален патронаж и пенсионерските клубове. За здравеопазване са планувани 300 382 лева, от които 53 000 са капиталови разходи за болницата в Разлог. За дейностите спорт, туризъм и култура са заложени 1 184 800 лева.

Голямо перо в бюджета заемат инфраструктурните разходи за подобряване на транспортната връзка между отделните населени места в община Разлог. След реализирането на транспортните инфраструктурни проекти, междуселищната транспортна мрежа ще бъде с повишено ниво. Целта е да бъдат премахнати дори най-малките проблеми по отношение на достъпа до населените места, което предполага и развитието им като цяло. С оглед развитието на курортното образование „Пирин”, м. Беловото ще се препроектира пътя Предел – Бетоловото. Запазва се нивото на услугите чистотата, озеленяване и осветление. Бюджет 2014 бе приет на заседание на ОбС- Разлог на 14.02.2014г. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов