Избрани Новини

От "Пиринска мура" изплащат заплатите!

Днес бе подписано споразумение между собствениците на „Пиринска мура” и работниците за изплащане на заплатите

Депозираният от Надзорния съвет иск за обявяване в несъстоятелност е изтеглен. Както беше обявено в понеделник на срещата на протестиращите работници с областния управител Муса Палев, заместник-областния упряветул Костадин Дурчов, директора на РИТ и синдикални лидери, днес в Банско се проведе среща с членове на Управителния и Надзорния съвети на „Пиринска мура „ АД. След категоричната намеса на държавата, синдикатите и с посредничеството на местната власт, да преговарят с работниците от САЩ пристигнаха Александър Грос и Айзък Оберландер, както и членът на УС Дарин Камбуров.

Първата добра новина, която беше съобщена при старта на разговорите е, че на 18 февруари внесеният седмица по-рано от Надзорния съвет иск за обявяване в несъстоятелност на предприятието е изтеглен. Това бе разчетено като добър знак, както от работниците, които очакват заработеното си възнаграждение, така и от доставчиците, които очакват разплащане.

В началото на продължилите над 7 часа преговори, зам.областният управител Костадин Дурчов апелира да се направят допустимите и от двете страни компромиси, за да се излезе с решение на сериозния социален и бизнес проблем. Той напомни, че в еднаква степен е важно да бъдат защитени интересите на работниците, но и бъдещето на предприятието в което работят над 270 жители на Банско.

Освен проблемът с неиздължените възнаграждения, големите опасения на работниците са свързани с възстановяването на производството, за което е нужно технологично време и най-вече достатъчно количество и навреме доставен дървен материал, за да се гарантират постъпления от реализация на продукцията, обвързани с тяхното заплащане.

Според постигнатата договореност, до края на седмицата предприятието трябва да бъде подготвено за работа. На 24 февруари работниците ще получат заплатите си за месец септември 2013 г., а на 26 февруари  - заплатата за октомври 2013 г. За да се осигурят финансови постъпления, работниците трябва да осигурят 4 контейнера готова продукция до 6 март и още 12 контейнера до края на март. За всеки контейнер Надзорният съвет ще превежда само за заплати по 25 хил. лева.

Определя се краен срок за погасяване на всички забавени възнаграждения през месец април, като едновременно с това се плащат ритмично и заплатите за настоящата година.

Договорено беше още от складираните 30 хил. стола, повредени от тайфуна Санди в складовете на компанията в Ню Джърси, всеки месец да се ремонтират минимум 1000 броя. Представителите на работниците в преговорите заявиха, че, макар и не толкова драстични, не за първи път имат проблеми със заплащането и в отношенията с работодателите, но за първи път държавата застава зад интересите им.

По съвет на синдикатите, работниците ще подготвят подписването на колективен трудов договор, който да защитава правата им в бъдеще.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)